Nyheter

GAMMELT: Leopard 1 stridsvognene står lagret i Tyskland og har store oppgraderingsbehov før de sendes til Ukraina.

Danmark i front for stridsvogn-donasjon til Ukraina

Klarsignal fra Tyskland gir grønt lys for eksport av stridsvogner, og på sikt kan Ukraina motta 178 vogner av typen Leopard 1.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

7. februar godkjente den tyske regjeringen eksport av industri-eide Leopard 1-stridsvogner til Ukraina. Alt i alt kan det føre til at den vestlige koalisjonen med donornasjoner til sammen kan levere 178 Leopard 1.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Danmark er blant de største bidragsyterne til denne donasjonen og det danske forsvarsdepartementet skriver i en pressemelding at de vil samarbeide med Nederland og Tyskland for å renovere og donere minst 100 stridsvogner til Ukraina.

Les også: Ekspert: Ukraina kan stå imot ny russisk offensiv - gitt noen forutsetninger

– Ukraina har sårt bruk for stridsvogner for å kunne motstå Russlands stadige aggresjon. Jeg er stolt over at Danmark har store aksjer i det nye samarbeidet med andre land om å støtte Ukraina, sier fungerende forsvarsminister i Danmark, Troels Lund Poulsen i pressemeldingen.

Ifølge Zeit skal det leveres 20 til 25 vogner innen sommeren i år, og opp mot 80 innen utgangen av året. I løpet av første eller andre kvartal i 2024 er målet at over 100 vogner skal være levert.

Nettstedet Zeit skriver også at Tyskland har begynt trening av 600 ukrainske soldater. De får utdannelse og trening i bruk av Leopard 1 stridsvognene som skal doneres.

TIL UKRAINA: Leopard 1 stridsvogner under øvelse i Tyskland 19. mai 2000.

Leopard 1 er forgjengeren til den mer moderne Leopard 2, som Norge med flere nasjoner har sagt seg villig til å donere til Ukraina, der de vil inngå i en felles stridsvognbataljon med lignende vogner fra andre nasjoner.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kan foreløpig ikke si hvor mange stridsvogner Norge vil sende eller når de vil være på plass i Ukraina.

Les også: Norge kjøper 54 tyske stridsvogner

– Vi skal bidra med stridsvogner, men det fins litt ulike versjoner fra ulike land. Vi må koordinere en samlet donasjon, sier Gram til NTB.

Koordineringen handler også om alt som følger med donasjonen av selve stridsvognene, som logistikk og opptrening.

– Det skal bemannes med folk, du skal ha forsyninger, det skal settes opp avdelinger. Her er det viktig med god koordinering mellom alle som nå vil donere stridsvogner, sier han.

Powered by Labrador CMS