Nyheter

INSPEKSJONSFARTØY: P572 Lauge Koch ble tatt i bruk i 2016 og har hatt en fungerende kanon siden starten. Enda har ett av fartøyene i klassen en kanon med vesentlige mangler.

Danske krigsskip manglet våpensystem i 15 år

Et avgjørende våpensystem ble aldri montert på to av Danmarks militære fartøy. Dermed har de ikke kunnet bruke kanonene som tiltenkt på halvannet tiår. 

Publisert Sist oppdatert

I 15 år har to fartøy tilhørende den danske forsvaret manglet våpensystemer som gjør dem i stand til å bruke kanonene sine. Det skriver danske DR. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det finnes tre skip i den danske Knud Rasmussen-klassen. Fartøyene skal patruljere i havområdene rundt Grønland og Færøyene og håndheve Rigsfællesskabets suverenitet, og er bestykket med 76 mm M/85 kanoner. 

To av fartøyene ble tatt i bruk i 2008 og 2009, da uten at våpensystemet som gjør at de kan bruke kanonene som tiltenkt, var installert. 

I 2013 ga Folketinget grønt lys til at det danske forsvarsdepartementet kunne bruke en halv milliard danske kroner til å bygge et tredje skip, samt å få på plass våpensystemet på de to eksisterende fartøyene. 

Departementet besluttet så i 2015 å kjøpe Cero ildledelsesystem fra svenske Saab, for 42 millioner danske kroner. Allikevel ble det ikke installert på skipet P571 Ejnar Mikkelsen før høsten 2023.

Systemet gjør at fartøyets kanon kan avfyre målrettede skudd. Uten det kan mannskapet kun dreie kanonen i riktig retning og håpe på det beste. 

– Det er på ingen måte akseptabelt, sier forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) om avsløringene.

Søsterskipet P570 Knud Rasmussen seiler nå på det 16. året uten fungerende kanon, men skal etter planen få systemet installert i løpet av 2024. 

Det tredje fartøyet i klassen, P572 Lauge Koch, ble tatt i bruk i 2016 og har hatt en fullt funksjonell kanon siden starten. 

– Jeg har ingen forklaring. Jeg er dessverre også skuffet over at det ble truffet en beslutning i 2015, som det ikke er gjort noe med, sier Poulsen. 

Powered by Labrador CMS