Nyheter

KONGEBESØK: Kong Frederik og dronning Mary av Danmark på offisielt statsbesøk til Norge.

Se bildene fra kongebesøket her!

Tirsdag formiddag seilte det danske kongeparet inn i Oslofjorden på offisielt statsbesøk.

Publisert Sist oppdatert

Statsbesøket til Norge skal ifølge det danske kongehusets hjemmeside «markere de historiske bånd, det nære naboforhold mellom Danmark og Norge og den særlige relasjon mellom de to kongehus».

Det danske kongehuset er et av verdens eldste dynastier med sin over tusen år lange historie, mens det norske kongehus oppsto i 1905. Kong Frederik og kronprins Haakon er firmenninger.

ANKOMST: Det danske kongeparet ankom med Oslo med kongeskipet Dannebrog og ble tatt imot på Honnørbrygga av kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.
TO KONGER: Dette er det første statsbesøket Kong Frederik har i Norge etter tronskiftet i Danmark.
UNIFORM: Både kronprins Haakon og kong Frederik var kledd i Sjøforsvarets uniform ved statsbesøket.

Kongebesøket varer frem til onsdag kveld. I løpet av tirsdagen har de kongelige vært på Slottet for offisielle bilder, besøkt Stortinget og lagt ned blomster ved nasjonalmonumentet på Akershus festning. 

KRANSENEDLEGGELSE: På Akershus festning inspiserte kong Frederik et æreskompani fra H.M Kongens garde. Deretter, la han ned en krans ved Nasjonalmonumentet for krigens ofre 1940-1945.

Inne på Stortinget ble kongeparet fra Danmark fulgt av miljøministeren, utdanning- og forskningsministeren, digitaliserings- og likestillingsministeren og stortingspresidenten. 

OMVISNING: Stortingspresident Masud Gharahkhani har møtt danskekongen før og sier slike møter handler om å «være seg selv».
GODE ORD: – Mange takk for den fine, avslappede måten dere tar imot oss på, sa kong Frederik etter at stortingspresidenten holdt en tale til kongeparet.

Etter stortingsbesøket var kronprinsparet og kongeparet av Danmark på et besøk hos Oslo Science City. Her fikk de en orientering av forskning på mikrochips, kvanteteknologi og et samarbeid mellom Norge og Danmark om den grønne omstillingen. 

SAMARBEID: Mot slutten av besøket på Oslo Science City fikk kongeparet fra Danmark og kronprinsparet være vitne til signeringen av en samarbeidsavtale mellom Universitetet i Oslo og Niels Bohr Instituttet.

Tirsdagskvelden ble avsluttet med gallamiddag på Slottet, med kong Harald og dronning Sonja som verter. 

GALLAMIDDAG Kong Harald og dronning Mary av Danmark, dronning Sonja og kong Frederik, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på vei inn til gallamiddag på Slottet.
TALER: Etter talen til kong Harald var det kong Frederik sin tur. Der sa han at Norge ikke er fremmed jord for dansker, og han snakket om sine opplevelser med å delta i det norske Birkebeinerrennet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS