Nyheter

TEKNISK FEIL: Fregatten Niels Juel har fått problemer i forbindelse med en test.

Feil på dansk missil – stenger luftrom og skipstrafikk i området 

Det har oppstått tekniske problemer om bord fregatten Niels Juel, som gjør at de ikke får deaktivert et missil av typen Harpoon. 

Publisert Sist oppdatert

Den danske fregatten Niels Juel har tekniske problemer på et missil. Fregatten ligger til kai ved marinebasen Korsør. Det skriver det danske forsvaret i en pressemelding.

Ifølge forsvaret har problemet oppstått i forbindelse med at booster-raketten til et Harpoon-missil er blitt aktivert. Dette er gjort i forbindelse med en «obligatorisk test» og booster-raketten kan foreløpig ikke deaktiveres. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dermed er det en risiko for at missilet kan avfyres. Ettersom det kun er boosteren som er aktivert, er det ikke risiko for at at missilet eksploderer eller skytes lengre enn booster-raketten kan bære den. 

Fareområdet anslås å være opp mot fem til sju kilometer fra marinebasen i sørlig retning, og dermed ikke i retning broen Storebæltsforbindelsen.

Skipstrafikk er stanset i området og luftrommet er stengt inntil videre. Forsvaret opplyser samtidig at spesialister på vei for å løse problemet.

Fregatten Niels Juel (F 363) er det tredje skipet i den danske Iver Huitfeldt-klassen. 

Fregatten som har gitt navn til fartøysklassen, Iver Huitfeldt (F361) opplevde systemsvikt og defekt ammunisjon om bord under et angrep mot fartøyet i Rødehavet den 9. mars. Flemming Lentfer, den danske forsvarssjefen, fikk onsdag sparken som følge av Iver Huitfeldt-skandalen. 

På søsterskipet Huitfeldt i Rødehavet detonerte halvparten av ammunisjonen kort tid etter utskyting, uten å være i nærheten av fiendtlige mål.

Storebælt er området mellom øyene Fyn og Sjælland. Øyene er knyttet sammen av Storebæltsforbindelsen, en veiforbindelse som inkluderer to broer på mer enn seks kilometer hver.

Powered by Labrador CMS