Nyheter

DANSK FREGATT: Den danske fregatten Iver Huitfeldt tar retning mot Adenbukten fra marinebasen i Korsør i Danmark, mandag 29. januar 2024. Den danske fregatten skal bidra til å styrke maritim sikkerhet i og rundt Rødehavet.

Dansk fregatt rammet av radarsvikt og defekt ammunisjon under angrep

Fregatten Iver Huitfeldt opplevde alvorlige feil med systemet under et droneangrep i Rødehavet i mars. Feilene som dukket opp viser seg å ikke være noe nytt.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen:

  • Fregatten Iver Huitfeldt opplevde alvorlig svikt i systemet og kunne ikke avfyre luftvernmissiler i en halvtime under droneangrep i Rødehavet.
  • Skipssjef Sune Lund rapporterte om kjente utfordringer med radaren og bruk av ustabile granater, og kritiserer manglende hastverk med å løse problemene.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av ein journalist.

Et viktig sentralforsvarssystem sviktet da den danske fregatten Iver Huitfeildt skjøt ned fire droner i Rødehavet. Skipet er utplassert i området for å bekjempe angrep fra Houthi-militsen, skriver den danske avisen Olfi tirsdag.

Fregatten fikk problemer med radaren og defekt ammunisjon. I en periode på en halvtime kunne ikke den avfyre luftvernmissiler.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er vår klare oppfatning at utfordringen har vært kjent i årevis, uten at det har vært en nødvendig forståelse for at det haster å løse dette problemet, skriver kommandørkaptein og skipssjef Sunde Lund til den danske forsvarskommandoen.

Ber om forklaring

Forsvarsdepartementets materiell- og anskaffelsesetat anbefaler at radaren ikke brukes i fremtiden. De mener i stedet at fregatten bør bruke to mindre radarer, som kan kun angripe ett mål om gangen.

Den danske forsvarsministeren Troels Lund Poulsen, var ikke kjent med hendelsen.

– Det er nytt for at det var så alvorlige utfordringer i forbindelse med droneangrepet 9. mars.

Poulsen sier videre til Olfi, at han vil be forsvarssjef Flemming Lentfer om en nærmere redegjørelse av hendelsen.

Ustabile granater

Siden systemet i fregatten sviktet, ble kanonene tatt i bruk. Dette skulle vise seg å ikke gjøre situasjonen noe bedre.

Halvparten av granatene detonerte kort tid etter at de ble skutt ut, uten å være i nærheten av fiendtlige mål. De defekte granatene resulterte i et høyt forbruk av ammunisjon, som kunne fått alvorlige konsekvenser, forklarer kommandørkaptein og skipssjef Sune Lund.

– Et meget stort forbruk av ammunisjon reduserer kampeffektiviteten og enhetens overlevelsesevne alvorlig, skriver han videre. 

Alle granatene skal visst nok være over 30 år gamle, og ettermontert i 2005 med radiobrannrør. En slik montering er uegnet for strid, mener skipssjefen.

– Det er uakseptabelt å sende en fregatt inn i et fiendtlig miljø med ammunisjon som består av ustabile granater.

Powered by Labrador CMS