Nyheter:

Svein Grønnern leder EOS-utvalget. Han sier til Forsvarets forum at de har lav terskel for å sette i gang egne undersøkelser basert på opplysninger i offentligheten.

EOS-utvalget følger med på dansk spionasjeavsløring

Og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har tatt initiativ til en samtale med sin danske kollega.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakteppet er avsløringer i Danmarks Radio (DR) i helgen om at amerikansk etterretning skal ha spionert på mål i Norge.

Danmarks Radio (DR) meldte at den amerikanske etterretningstjenesten NSA ifølge anonyme kilder skal ha spionert mot Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederland og Norge.

Spionasjen skal ha hatt sammenheng med kampflykjøpene, og skal ha skjedd gjennom et samarbeid med den danske etterretningstjenesten FE.

Lav terskel for egne undersøkelser

– Vi kjenner ikke innholdet i de sakene som er avdekket i Danmark, og vi kan følgelig ikke kommentere på basis av det som skrives i danske media, sier Svein Grønnern, leder i EOS-utvalget til Forsvarets forum.

EOS-utvalget er satt ned for å kontrollere de hemmelige tjenestene; Politiets sikkerhetstjeneste, Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetsavdeling og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Men EOS-utvalget følger selvsagt nøye med i saker i norske og utenlandske media om de hemmelige tjenester. Det samme gjelder rapporter fra kontrollutvalg i andre land.

– Vi har generelt en lav terskel for å iverksette egne undersøkelser på basis av opplysninger som fremkommer i offentligheten.

Har tatt kontakt med Danmark

– Jeg har tatt initiativ til en samtale med min danske kollega, forsvarsminister Trine Bramsen, og det er tatt kontakt på embetsnivå fra det norske Forsvarsdepartementet til Forsvarsministeriet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en skriftlig kommentar til NTB.

Forsvarsministeren sier han legger til grunn at påstandene om amerikansk spionasje inngår i granskingen av saken som nå skal gjennomføres av en undersøkelseskommisjon i Danmark.

– Vi har bedt dem om å bli holdt oppdatert om resultater i granskingen av betydning for Norge og norske forhold. Jeg informerte utenriks- og forsvarskomiteen om det vi vet nå i et møte mandag ettermiddag. Dersom vi får mer informasjon om saken, vil vi komme tilbake til egnet forum med dette, sier Bakke-Jensen.

Powered by Labrador CMS