Nyheter

SOLDATER: Danske soldater marsjerte gjennom Aalborgs gater i forbindelse med markeringen av Flaggdag for Danmarks utsendte 5. september.

Rapport advarer om ekstremisme i dansk forsvar

Dansk etterretning frykter at det finnes personer med ekstremistiske holdninger i dansk forsvar. Disse kan forsøke å utnytte posisjonen sin til å skaffe seg militær kunnskap og kompetanse.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten, som blir offentliggjort denne uken av Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), fokuserer på risiko for «ekstremistiske og radikaliserende miljøer» i det danske forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver avisen Berlingske.

Les også: Tyske soldater utestenges for mistanke om høyreekstremisme

– Vi er oppmerksomme på om det er personer som vil bruke ansettelsen i forsvaret til å tilegne seg militær kompetanse til et annet formål enn å passe på Danmark og danske interesser, og som dermed kan utgjøre en intern trussel, uttaler en av FEs sjefer, Kim Simonsen, i rapporten.

Det danske forsvarets øverste sjef Flemming Lentfer har tidligere i år i en e-post til sine underordnede vist til konkrete eksempler på ekstremistiske holdninger. I e-posten, som var datert 2. februar, skrev han at forsvaret har iverksatt en rekke tiltak for å styrke sikkerheten, og han skrev at ekstremistiske holdninger skal ha ansettelsesrettslige konsekvenser.

Lentfer har ikke ønsket å la seg intervjue av Berlingske.

Forsvarsminister Trine Bramsen opplyser til avisen at hun forventer at både sjefer og ansatte i forsvaret er oppmerksomme på eventuelle problemer knyttet til ekstremisme, og at det i så fall tas grep.

Powered by Labrador CMS