Nyheter

HENLEGGES: Danmarks tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen og etterretningssjef Lars Findsen var tiltalt for å lekke hemmligstemplet informasjon.

Henlegger sak mot tidligere dansk forsvarsminister

Forsvarets Efterretningstjeneste vil ikke lenger overlevere vesentlig bevismateriale.  Danske påtalemyndigheter kan dermed ikke oppfylle bevisbyrden i saken. 

Publisert Sist oppdatert

Rettssaken mot en tidligere dansk forsvarsminister og en tidligere etterretningssjef blir ikke noe av. De var anklaget for å lekke hemmeligstemplet informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter at høyesterett avslo at hele saken skulle gå for lukkede dører, vil Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ikke lenger overlevere vesentlig bevismateriale. Dermed blir saken mot tidligere etterretningssjef Lars Findsen, tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og en 63 år gammel tidligere FE-ansatt henlagt.

– FE mener at det av hensyn til rikets sikkerhet ikke lenger er trygt å stille høyt graderte opplysninger til rådighet i straffesaken, skriver påtalemyndigheten. Byretten i København kan fortsatt lukke dørene i deler av saken, men det er ikke nok for E-tjenesten. FE sier det ikke vil være mulig å hindre at de tiltalte får utlevert rettsbøker med forklaringer avgitt bak lukkede dører.

Uten det hemmeligstemplede bevismaterialet kan ikke påtalemyndigheten oppfylle bevisbyrden i saken, forklarer statsadvokat Jakob Berger Nielsen. Riksadvokat Jan Reckendorff sier høyesteretts avgjørelse betyr at det i praksis er straffritt å bryte taushetsplikten om graderte opplysninger.

En av de tiltalte, den tidligere Venstre-ministeren Claus Hjort Frederiksen, sier til TV 2 News at han er lettet over henleggelsen

– Jeg er lettet over at saken nå avsluttes, men jeg er rystet over den politiske siden av saken, sier han.

Powered by Labrador CMS