Forrige uke var det et fullt cyber-kjør på Jørstadmoen leir. På lag med Danmark deltar Norge i verdens største «live fire» cyberøvelse.
LOCKED SHIELDS: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) til stede på øvelse Locked Shields 2025 på Jørstadmoen.Foto: Lars Østensen, Forsvarets forum
– Hvis det kommer krig til Norge, er det ikke fregattene som seiler inn Oslofjorden først, det vil det mest sannsynlig være digitale angrep som treffer oss først, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Annonse
Statsråden tok 7. mai turen til Jørstadmoen leir for å få et innblikk i hvordan den store «Locked Shields»-øvelsen fungerer. Hun understreket viktigheten av å øve på hva som skal gjøres hvis Norge blir rammet av et cyberangrep.
Verdens største
Deltakerne i øvelsen jobber med å forsvare det fiktive landet Berylia som blir digitalt angrepet av et annet fiktivt land.
De må forsvare seg mot angrep på militære og sivile IT-systemer, noe som skaper store utfordringer for blant annet strømforsyninger, vann- og avløpssystemer og bank- og finanstjenester.
Locked Shields er verdens største «live fire»-øvelse. «Live fire» betyr at deltakerne må håndtere simulerte cyberangrep i sanntid, som om det er virkelig. Det er Natos kompetansesenter for cyberoperasjoner i Estland som arrangerer øvelsen.
MINISTEREN: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) hilste på noen av deltakerne på øvelse Locked Shields 2025 på Jørstadmoen.Foto: Lars Østensen, Forsvarets forum
Locked Shields
– Øvelsen arrangeres av Nato Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE), som er Nato sitt cyber-kunnskapssenter.
– Øvelsen arrangeres årlig, og i år er det 15 år siden første gang den ble gjennomført.
– Øvelsen har til sammen 4000 deltakere fra 41 ulike land.
– De 41 landen utgjør 17 lag som deltar i øvelsen.
Lagene som deltar har 48 timer på å håndtere det som skal ligne på et ordentlig angrep. Etter to intense døgn får de en poengsum og blir rangert etter hvor godt de har forsvart seg mot den simulerte trusselen.
Statsråden understreket viktigheten av at man øver på hva som skal gjøres hvis Norge blir rammet av et faktisk cyberangrep.
– Vi lever i et gjennomdigitalisert samfunn. Vi som innbyggere er digitale, næringslivet er digitalt og offentlige tjenester tilbys digitalt, sier Tung.
Sannsynlig trussel i 2025
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) skriver i sin årlige sikkerhetsvurdering at sabotasjeforsøk mot Norge er sannsynlig.
– Vi ser at cybertruslene øker, og cyberangrep blir stadig vanskeligere å identifisere. Øvelse gjør mester, og det er viktig for å holde landet vårt trygt. Rett og slett. Det er helt avgjørende for at vi skal leve trygt, sikkert og fritt, sier Tung.
NSM: Nestleder for Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM påpeker at det er ingen, verken sivile eller militære, offentlige eller private, som har ressurser nok alene til å håndtere de virkelige store tingene.Foto: Lars Østensen, Forsvarets forum.
Gullik Gundersen, nestleder for Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM, er enig.
– Vi har mye på plass, men man skal aldri lene seg tilbake og tenke at det er godt nok. Det er derfor det er så viktig at vi trener sånn som vi gjør på denne øvelsen, sier Gundersen.
På lag på tvers av landegrenser
Norge deltar i år på lag med Danmark, og med støtte fra USA. Alle som deltar på den store Nato-øvelsen er nødt til å spille på lag med minst ett annet land for å kunne være med.
CYBERFORSVARET: Sjef for Cyberforsvarets cybersikkerhetssenter oberst David Henriksen til stede på øvelse Locked Shields på Jørstadmoen.Foto: Lars Østensen, Forsvarets forum.
Tips oss!
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Samarbeidet med Danmark og USA er jo noe som kan skape gode relasjoner på tvers av landegrensene, og det styrker evnen til samarbeid i krisesituasjoner, sier Sjef for Cyberforsvarets cybersikkerhetssenter, oberst David Henriksen.
Henriksen påpeker at Locked Shields-øvelsen er viktig for å styrke Norges cyberforsvar samt samarbeidet med andre Nato-land.
– I en krisesituasjon vil ikke nasjonale ressurser være tilstrekkelig, så å få trene med våre internasjonale partnere er en styrke. Da blir vi bedre kjent og har et større nettverk å spille på til når en av oss står under press, sier Gundersen fra NSM.
DELTAKERE: Deltakere på øvelse Locked Shield 2025 på Jørstadmoen.Foto: Lars Østensen, Forsvarets forum
I tillegg til å samarbeide med andre land, er det norske Cyberforsvaret styrket med sivile aktører fra totalforsvaret. Det er blant annet deltakere fra DNB, Nav og Telenor med på øvelsen.
– Hensikten med øvelsen er først og fremst å styrke nasjonale cyberkapasiteter både militært og sivilt på tvers av offentlig og privat sektor, forteller Henriksen.
– Det er ingen, verken sivile eller militære, offentlige eller private, som har ressurser nok alene til å håndtere de virkelig store tingene, sier Gundersen.