Nyheter:

Prisvinneren får en kopi av «Mannen på sykkelen», statuen av Gunnar Sønsteby signert av billedkunstneren Per Ung.

Cyberforsvarere får Sønstebyprisen

Sivile og militære, private og offentlige cyberforsvarere får prisen fordi de hver dag avverger truende situasjoner på vegne av oss alle, skriver Sønstebyfondet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vårt demokrati, vårt frie samfunn og freden vi setter så høyt er dessverre under kontinuerlige angrep, skriver fondet i en pressemelding.

De viser til cyberangrepet mot Stortinget, som er sporet tilbake til russiske hackermiljøer, angrepet mot Østre Toten kommune som har lammet viktige deler av kommunens virke og et angrep som i flere dager har rammet den frie presse, representert av Hamar Arbeiderblad.

– Negative krefter, fremmede makter eller kriminelle organisasjoner utfører akkurat nå usynlige, men svært alvorlige, angrep på Norge. De angriper vitale deler av det digitale rommet vi er avhengige av for at samfunnet skal fungere, står det i pressemeldingen.

Derfor går årets pris til cyberforsvarere, nærmere bestemt Cyberingeniørskolen ved Forsvarets høgskole, Etterretningstjenesten, KRIPOS NC3, Telenor Norge, Næringslivets Sikkerhetsråd, Politiets Sikkerhetstjeneste, NTNU, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Norsk Senter for Informasjonssikring – NorSIS, Cybersikkerhetssenteret i Cyberforsvaret og NORMA CYBER.

Gratulerer med velfortjent Sønstebypris til alle som bidrar til vårt forsvar mot trusler i Cyberdomenet🇳🇴 Takk!

Posted by Eirik Kristoffersen on Thursday, January 14, 2021

Kadetter ved Cyberingeniørskolen mottar prisen på vegne av alle de overnevnte.

Sønstebyfondet omtaler det som en pris for fremtiden.

– De tilhører statlige, militære og private institusjoner, noen hemmelige, men felles for dem alle er at de hver eneste dag avverger truende situasjoner på vegne av oss alle, skriver fondet.

De mener det er en direkte linje mellom Gunnar Sønstebys livslange innsats i demokratiets tjeneste og til den innsats som nå gjøres på et helt nytt, men like utsatt frontavsnitt.

I statuttene for prisen heter det at prisen skal deles ut til:

«(…) den person eller organisasjon som i handling har fremstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet.»

Tidligere priser har gått til Per Edgar Kokkvold, Kristin Solberg, Deeya Kahn, Trond Bakkevig, Norske INTOPS-veteraner, Elizabeth Hoff, William Nygård, og Kristian Bergsund.

Rettelse: I første versjon av denne saken stod det at en av mottakerne var CST, det riktige er Cybersikkerhetssenteret. Endringen er gjort 15.01.2021, klokken 11.50.

Powered by Labrador CMS