forskning

Feltøvelse endret soldatenes bakterieflora

Forskere ved Universitetet i Oslo har undersøkt hva ti dager i felt gjør med bakteriefloraen på hendene og armene til soldatene. 

FELT: Når soldater er i felt, endres bakteriefloraen på huden, ifølge funn som forskere ved FFI og UiO har gjort. Bildet er et illustrasjonsbilde, fra Høybuktmoen.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Har du noen gang lurt på om bakteriefloraen din endrer seg når du er på feltøvelse? 

I så fall har du en ting til felles med en gruppe forskere ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo. De har undersøkt bakteriefloraen til 19 soldater som deltok på øvelse Cold Response i 2022, nærmere bestemt på soldatenes hender og underarmer.  

Forskerne har tatt prøver fra soldatenes hender og underarmer dagen før øvelsen begynte, da øvelsen var over ti dager senere og igjen tre uker etter øvelsen. 

– Som forventet endret hudfloraen seg hos den enkelte soldat under øvelsen. Vi så også at forskjellene mellom soldatenes mikrobiomer ble mindre etter ti dager i felt, forteller Øyvind Voie i en pressemelding på hjemmesidene til Universitetet i Oslo.

Han er forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).  

Forskerne fant også en økning i bakterie som er vanlig å finne i jord, planter og vann. Kanskje ikke så uventet, all den tid feltøvelsen gjennomføres utendørs. 

Tre uker etter øvelsen var forskjellene mellom soldatene igjen blitt større, men alle hadde en endret bakterieflora i forhold til utgangspunktet sitt. 

– Vi vet ikke om det betyr at de har fått en ny normaltilstand, eller om det bare betyr at tre uker er for kort tid til å komme tilbake til den gamle normalen, sier stipendiat Susanne Glenna ved FFI i pressemeldingen. 

Hudens mikrobiom er den samlingen av bakterier, virus og sopp som lever på huden. Dette består av blant annet «gode» bakterier, som kan forebygge infeksjoner og gjøre at sår leges, og «dårlige» bakterier som kan gjøre oss syke. 

– De er førstelinjeforsvaret mot patogene, altså sykdomsfremkallende, mikroorganismer, sier Glenna. 

Forsvaret kan dra nytte av å vite hvordan soldatenes bakterieflora påvirkes av feltøvelser og annen militær aktivitet, forklarer Voie: 

– De spesielle miljøene og utfordringene som militærpersonell utsettes for under øvelser og ellers, gjør dem også mer utsatte for infeksjoner og betennelser. Det kan være alt fra rifter fordi man er så mye i terrenget, til skuddskader, sier Voie i pressemeldingen. 

Powered by Labrador CMS