Nyheter

TENKER PÅ ETTERLATTE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen skriver i et innlegg lørdag morgen at han tenker på etterlatte og kolleger av de fire omkomne etter ulykken.

Forsvarssjefen:
– Vi har ingen å miste

– Jeg fryktet det verste, men håpte i det lengste på bedre nyheter, skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen om ulykken der fire soldater mistet livet i en flystyrt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I går ettermiddag fikk jeg melding om at et amerikansk fly var savnet. Flyet hadde ikke ankommet Bodø iht opprinnelig plan. Jeg fryktet det verste, men håpte i det lengste på bedre nyheter, skriver Kristoffersen på sin Facebook-side lørdag morgen.

Fredag ettermiddag ble det kjent at et amerikansk fly av typen V-22 Osprey, tilhørende U.S. Marine Corps var savnet. Det skulle ha landet i Bodø ved 18-tiden. 

Det ble igangsatt en redningsaksjon. Klokken 21.17 ble det gjort funn fra luften i Gråtådalen i Beiarn.

– Mine tanker går til de etterlatte og kolleger av de omkomne. Takk til alle involverte i søk- og redningsoperasjonen. Vi har ingen å miste, skriver forsvarssjefen.

– En tragedie

André Kristoffersen er ordfører i Beiarn kommune. Han har fulgt saken gjennom natten.

— Nå er det jo kommet ut pressemelding om bekreftet omkommende og vi var jo oppdatert hele natta fra i går kveld når hendelsen skjedde. Det har jo vært lokale hjelpemannskap ute, røde kors og politi og folk fra Forsvaret har vært inne i område og konstatert at de er omkommet. 

– Vår første tanke er jo at vi tenker på de etterlatt etter ulykken og kollegaene deres, det er en tung dag, sier han til Forsvarets forum.

ORDFØRER: Det er en tung dag, sier ordfører André Kristoffersen.

– Det er en tragedie.

Ordføreren sier at det er hovedredningssentralen som driver redningsaksjonen, men at kommunen stiller med det det skulle være behov for.

Han forklarer at Gråtådalen, der ulykken skjedde, er en lite befolket dal som går parallellt med Beiardalen og opp mot Svartisen og Glomfjorden.

— Det er en trang V-dal som går innover, Gråtådalen er ofte brukt som treningsområde for flyging, sier han.

– Hvordan er været nå?

— Det er veldig dårlig vær i området, mye sterk vind og mye nedbør og stor snøskredfare.

Luftforsvaret sender sine tanker

— Så skjedde det som ikke skulle skje. Vi har mistet fire allierte kolleger i ulykken i Beiarn i Nordland. 330 og 333 skv fra Luftforsvaret har bistått i søket under svært krevende værforhold. Vi støtter våre amerikanske venner videre med det vi kan, og våre tanker går til de etterlatte og kolleger. Vi minnes våre kamerater, skriver Didrik Sand, sjefssersjant i Luftforsvaret på facebook.

– Fryktelig tungt

– Det er fryktelig tungt å få den nyheten for alle, tror jeg, sier stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) til Forsvarets forum. Han representerer Nordland på Stortinget, har forsvarsbakgrunn og leder Stortingets norsk-amerikanske venneforening.

– Det er bekreftet at de som var med på flygningen, var del av øvelse Cold Response. Det er en type øvelse som vi er godt kjent med i Bodø og i Nord-Norge, og som hadde ekstra sterk betydning i år når vårt naboland Russland brutalt har gått til angrep på et annet naboland, sier han.

AMERIKA-VENN: Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) er interessert i amerikanske forhold og har lang erfaring fra Forsvaret.

Thorheim forteller at han har snakket med sine kontakter på amerikansk side og formidlet sin medfølelse. På Stortinget leder han den norsk-amerikanske venneforeningen, som består av en uformell gruppe representanter og rådgivere med interesse for norsk-amerikanske forhold. Formelt er det regjeringen som forholder seg til amerikanske myndigheter.

Stortingsrepresentanten har lang erfaring fra utenrikstjenesten og Forsvaret. Han sier at hendelser som denne påvirker andre soldater som trener.

– Sånne nyheter sprer seg raskt på en sånn øvelse. Det går inn på alle og det er også en påminnelse om at det er tøft i fredstid og krigstid å drive aktivitet i nord. Men vi må øve under de forholdene som er og forsvare den delen av Norge og Nato.

Nærmere 30.000 soldater fra 27 land deltar på øvelsen. Thorheim sier at mye kan gå galt når så mange soldater gjennomfører kompliserte operasjoner på bakken, i luften og til sjøs.

– Men det går vanligvis trygt og sikkert for seg. Det er mer regelen enn unntaket.

Statsministeren kondolerer

Statsminister Jonas Gahr Støre kondolerer også etter ulykken.

– Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at fire amerikanske soldater omkom i et flykrasj i går kveld, skriver han og uttrykker medfølelse med soldatenes pårørende og medsoldater.

Powered by Labrador CMS