Nyheter:

Menn kledd i antrekk med «Proud Boys»-logo under en marsj i Washington 14. november til støtte for USAs tidligere president Donald Trump.

Proud Boys på terrorlista i Canada

Regjeringen i Canada viser til opprøret i Washington 6. januar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen i Canada erklærer at organisasjonen Proud Boys er en terrorgruppe og viser til opprøret i Washington 6. januar.

At Proud Boys spilte en sentral rolle da den amerikanske Kongressen ble stormet, bidro til beslutningen, opplyser en høytstående canadisk regjeringskilde onsdag.

På spørsmål om USA vil gjøre som Canada, svarer Det hvite hus' pressesjef Jen Psaki at en gjennomgang av innenriks ekstremisme er satt i gang.

– Vi vil vente på konklusjonene derfra før vi tar noen avgjørelser, sier Psaki.

Proud Boys er en høyreekstremistisk, mannssjåvinistisk gruppe kjent for å delta i voldelige sammenstøt på politiske markeringer, skriver nyhetsbyrået AP.

Den canadiske regjeringen beskriver gruppen som en voldelig nyfascistisk organisasjon.

Terrorstempelet betyr at gruppen kan få sine midler beslaglagt.

Medlemmer av Proud Boys demonstrerer den 6. januar i Columbus, Ohio. Flere hundre Trump-supportere, inkludert Proud Boys-medlemmer demonstrerte mot kongressens godkjenning av Joe Biden som USAs neste president.

Trumps TV-debatt

Hvis gruppens medlemmer begår voldshandlinger, kan de bli siktet etter terrorparagrafer, opplyser en regjeringskilde. Å sende penger til organisasjonen eller å kjøpe Proud Boys-effekter vil også bli straffbart.

Proud Boys ble dannet i 2016 og er aktiv i både USA og Canada. Gruppen har fått økt oppmerksomhet under president Donald Trumps presidentperiode og har vært en fremtredende oppvigler også under protester før 6. januar.

Under en TV-debatt i desember oppfordret Trump dem til å «tre tilbake og være beredt» da debattlederen ba ham fordømme Proud Boys.

Black Lives Matter

– Gruppen og dens medlemmer har åpent oppmuntret, planlagt og begått voldelige aktiviteter mot dem som de oppfatter er imot deres ideologi og politiske oppfatninger, sier den canadiske regjeringen i bakgrunnsnotatet til beslutningen.

– Gruppen deltar jevnlig på Black Lives Matter-protester som motdemonstranter, og deltar ofte i voldshandlinger rettet mot BLM-tilhengere. 6. januar 2021 spilte Proud Boys en sentral rolle i opprøret på USAs Capitol, heter det videre.

Antisemittisme

Canadiske myndigheter overvåket gruppen også før opptøyene i Washington, men bekrefter at hendelsene der bidro til beslutningen om å terrorstemple den.

Pro-Trump-demonstranter ikledd Proud Boys-logoer undeer en demonstrasjon i Washington den 12. desember 2020.

Myndighetene anklager Proud Boys for å ha ideologier som er kvinnefiendtlige, islamofobiske, antisemittiske, innvandringsfiendtlige og fundert i hvit overmakt.

– Canada vil ikke tolerere ideologiske, religiøse eller politisk motiverte voldshandlinger, sier sikkerhetsminister Bill Blair.

Fire høyreekstreme grupper er blant de 13 nye navnene på Canadas terrorliste , som inkluderer tre grupper tilknyttet al-Qaida, fire tilknyttet IS og én organisasjon fra Kashmir.

Powered by Labrador CMS