Nyheter

KJØPE: Trudeau skrotet tidligere en avtale fordi flyene er for dyre, men nå vil Canada kjøpe 88 nye F-35 fly.

Canada vil kjøpe 88 F-35-fly

Canada har presentert planer om å kjøpe 88 amerikanskproduserte F-35-kampfly, og leveringen kan starte allerede i 2025.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyet fra Lockheed Martin, som også Norge har kjøpt, skal erstatte Canadas aldrende kampflyflåte, opplyste forsvarsminister Anita Anand på en pressekonferanse mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Canada har et av de største luftrommene i verden, og vi er nødt til å sikre at vår neste flåte med kampfly er fleksibel, smidig og i stand til å møte et vidt spekter av trusler, sier Anand.

Les også: Tyskland vil kjøpe kampfly fra USA

Lockheed Martin danket dermed ut svenske Saabs Gripen E, som var den andre «finalisten» etter at Boeings Superhornet ble skrotet. Regjeringen i Ottawa har øremerket 19 milliarder canadiske dollar – 132 milliarder kroner – til kjøpet.

Forhandlinger med Lockheed Martin fortsetter nå, og en kontrakt skal være klar i løpet av sju måneder, opplyser innkjøpsminister Filomena Tassi. Hun sier hun forventer «leveranser av flyet så snart som i 2025».

Canada har tilbrakt to tiår med å bidra i utviklingen av F-35 sammen med USA og allierte, men Justin Trudeau skrotet en tidligere kontrakt om å kjøpe flyet etter at han ble statsminister. Trudeau begrunnet det med at flytypen var for dyr.

Les også: Statens havarikommisjon vil ikke undersøke flyulykken i Beiarn

Mandag kalte regjeringen den militære investeringen for den mest betydningsfulle i Canada på over 30 år.

Norge har kjøpt 52 fly av samme type og har hittil mottatt 34 av dem. Ti av de norske flyene står imidlertid i USA, der de ifølge Forsvaret benyttes til treningsformål.

Powered by Labrador CMS