Nyheter

SPION ELLER VÆRBALLONG: 4. februar ble en ballong på størrelse med tre skolebusser skutt ned over South Carolina i USA.

Pentagon advarer: Kinesiske spionballonger har flydd over flere allierte

Amerikanske myndigheter hevder at kinesiske spionballonger har vært aktive på flere kontinenter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vet at disse overvåkningsballongene har krysset over mange land på flere kontinenter rundt om i verden, inkludert noen av våre nærmeste allierte og partnere.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier John Kirby, koordinator ved det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus, i en pressemelding fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

I begynnelsen av februar ble en ballong skutt ned i amerikansk luftrom, over kysten i delstaten South Carolina. Amerikanerne mener det dreier seg om en kinesisk spionballong, mens Kina avfeier påstanden og hevder det var en værballong på avveie.

Hentet inn «spionelektronikk»

Amerikanerne sier nå at de har kunnet fastslå at Kina har et program for høytsvevende ballonger som brukes til etterretningsformål, knyttet til Folkets frigjøringshær, ifølge pressemeldingen.

Folkets frigjøringshær er navnet på de væpnede styrkene i Kina.

USA sier de har hentet inn sensorer og elektronikk som kan brukes til etterretning fra vrakrestene av den nedskutte kinesiske ballongen.

– Programmet var operativt under forrige administrasjon, men de oppdaget det ikke. Vi oppdaget det, sporet det, og vi har studert det nøye for å lære så mye vi kan, sier Kirby.

Vanskelig å spore

Ballongen som ble skutt ned skal ha vært på størrelse med tre skolebusser. Saktegående objekter i stor høyde er vanskelige å spore med radar, selv objekter på den størrelsen, sier Kirby.

Nå rådfører amerikanerne seg med allierte om utfordringen med å identifisere objekter i luften.

Den siste tiden har flere uidentifiserbare objekter blitt oppdaget i luftrommet over USA og Canada, og blitt beordret fjernet. Tre objekter ble skutt ned i Alaska i USA, Yukon i Canada og innsjøen Lake Huron i USA i helga.

Powered by Labrador CMS