Nyheter

OVERFORBRUK: Forsvaret har et overforbruk for rundt 700 millioner kroner på IT- og datautstyr. På bildet er Cybersikkerhetssenteret på Jørstadmoen.
OVERFORBRUK: Forsvaret har et overforbruk for rundt 700 millioner kroner på IT- og datautstyr. På bildet er Cybersikkerhetssenteret på Jørstadmoen.

Forsvaret justerer milliardsprekk etter funn av regnefeil

Forsvaret har et overforbruk i overkant av 700 millioner kroner på IT- og datautstyr, ikke flere milliarder kroner. – Det er dårlig avtaleforvaltning, sier brigader Eystein Kvarving.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I februar sprakk nyheten i NRK: Forsvaret hadde overforbruk på over tre milliarder på data- og IT-utstyr.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå har imidlertid Forsvaret regnet på kostnadene på nytt, og justerer ned sprekken betydelig. Det er ikke snakk om et overforbruk på flere milliarder kroner, men i hundremillionersklassen

Slik forklarer brigader Eystein Kvarving regnestykket:

– Kontrakten som startet i 2015 hadde et «avrop» (ramme) på rundt 400 millioner kroner hvert år. Fra da til dags dato (i overkant av sju år) har vi brukt 3, 62 milliarder kroner på innkjøp. Det er utgjør et overforbruk på i overkant av 700 millioner kroner i henhold til det rammen på kontrakten la til grunn, sier Kvarving.

Han viser til at det var Forsvaret som ikke hadde oversikt knyttet til rammeavtalen med Atea slik at overskridelsen framsto større enn det den var.

Rammen på avtalen var 2, 8 milliarder kroner – ikke 1, 2 milliarder, som det tidligere ble vist til.

Nå er Forsvaret imidlertid trygge på regnestykket er riktig.

Vil ikke gå ut over andre

Ifølge Kvarving vil ikke overskridelsen påvirke andre deler av Forsvaret.

Brigader Eystein Kvarving sier at det gar værrt dårlig «budsjettforvaltning.
Brigader Eystein Kvarving sier at det gar værrt dårlig «budsjettforvaltning.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er penger som Forsvaret ikke har. At vi har gått over rammen av kontrakten innebærer heller ikke at det vil gå ut over andre deler av Forsvaret.

– Det handler om dårlig avtaleforvaltning, sier Kvarving.

Les også: At man disiplineres til å følge instrukser er ikke ukjent i Forsvaret. I denne saken kan disiplineringen imidlertid bli flere hundre millioner kroner, skriver Kristian Strømsnes

Har Forsvaret har inngått lignende kontrakter der man ikke har oversikt over forbruket?

– Nei, ikke lik dette. Vi er i gang med å gå gjennom flere avtaler, men jeg kjenner ikke til noe tilsvarende i Forsvaret i dag, sier Kvarving.

Risikerer bot

Han sier ikke har vært på plass noen varslingssystemer for å påpeke overforbruket fra Forsvaret.

– Nei, men jeg ønsker heller ikke å peke på noen andre. Dette er det Forsvaret som har ansvaret for og det vi som eventuelt risikerer bot på grunn av dette.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen har også svart på spørsmålet på overskridelse i avtalen med Atea.

Han skriver blant annet at «Forsvarets videre undersøkelser ventes å avdekke tidspunktet for passering av øvre ramme» (på kontrakten journ.anm) og at overskridelsen ble varslet til Forsvarsdepartementet «muntlig» i desember 2021. Deretter skriftlig i februar 2022 .

Nå er også Riksrevisjonen varslet om forholdet.

Powered by Labrador CMS