Nyheter

BUDSJETTER: Natos militære sjef, admiral Rob Bauer og forsvarssjef Eirik Kristoffersen møtte pressen i Oslo lørdag kveld.

Nato-topp i Oslo: – Kan ikke være sikre på at økte forsvarsbudsjetter fører til mer sikkerhet

Til tross for at Natos medlemsland øker sine forsvarsbudsjetter, kan den kraftige prisøkningen føre til av vinningen går opp i spinningen, ifølge Nato-topp.

Publisert Sist oppdatert

Lederen for Natos forsvarskomité, admiral Rob Bauer, sier at den kraftige prisøkningen i verden også rammer forsvarssektoren hardt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Produksjonen i Nato-landene ligger langt bak. Prisene på utstyr og ammunisjon skyter i været, sier Bauer på en pressekonferanse i Oslo lørdag kveld.

– Derfor kan vi ikke være sikre på at økte forsvarsbudsjetter faktisk gir mer sikkerhet, sier han.

Krevende situasjon

Nato-toppen mener det at industrien er såpass avhengig av å overbevise private om å investere i forsvarsindustrien, deriblant banker og pensjonsfond, bidrar til den vanskelige situasjonen.

– Flere sier de ikke vil investere i forsvar fordi det er uetisk. Det forstår jeg ikke. Dette handler om vårt eget forsvar, sier Bauer.

Tidligere på dagen var Natos forsvarssjefer samlet til møter i den norske hovedstaden, der blant annet krigen i Ukraina var et viktig tema.

Stor militærøvelse

Bauer benyttet også sjansen til å snakke om det som blir Natos største militærøvelse siden Den kalde krigen.

I øvelsen Steadfast Defender skal alliansen samle rundt 40.000 soldater i Tyskland, Polen og de tre baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. Øvelsen finner sted i februar og mars 2024.

Sverige skal også delta i øvelsen, til tross for at de enda ikke er et fullverdig medlem av alliansen.

Powered by Labrador CMS