eu

Slik vil Danmark sikre «et trygt Europa»

Danmark har overtatt formannskapet i EUs ministerråd. Onsdag reiste den danske forsvarsministeren til Brussel for å presentere fire punkter som blir viktige fremover. 

TIL BRUSSEL: Onsdag dro Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen til Brussel for å legge fram punktene som landet vil fokusere på i de seks månedene de skal lede EU-formannskapet. Bildet er fra Brussel i mai 2023.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den 1. juli tok Danmark EU-formannskapet etter Polen. I seks måneder skal Danmark altså lede alle møter og samlinger i Rådet for Den europeiske union

Onsdag varslet Danmark at «et trygt Europa» vil være topprioritet i perioden. 

– Det er det danske formannskapets oppgave å sette en politisk retning og bidra til fremdrift i Rådet, sier forsvarsminister Troels Lund Poulsen i en pressemelding fra det danske forsvarsdepartementet.

«Fokus vil blant annet være på å styrke Europas forsvarsevne, sikre EUs fortsatte støtte til Ukrainas frihetskamp og knytte tettere bånd mellom Ukraina og EU» heter det i pressemeldingen. 

Onsdag dro Poulsen til Brussel for å legge fram de fire punkter som skal prioriteres, og som på sikt skal sørge for at Europa styrker forsvar og sikkerhet: 

  • Den militære støtten til Ukraina skal styrkes, og den skal være langsiktig. Den skal tilpasses fortløpende i tråd med ukrainske behov. 
  • EU-formannskapet skal fokusere på europeisk forsvarsevne fram mot 2030. Det skal legges vekt på å sikre at Europa klarer å håndtere de «alvorlige kapasitetsutfordringene» som europeisk forsvarsindustri står overfor, særlig når det gjelder å tette de mest «kritiske kapabilitetsgapene». 
  • Europeisk motstandskraft mot hybride trusler skal styrkes. Det danske formannskapet skal jobbe for økt koordinering og samarbeid i EU om håndtering av slike trusler mot medlemslandene. 
  • Fokus på partnerskap og samarbeid mellom EU og Nato. Samarbeidet mellom EU og andre internasjonale partnere, herunder Nato, skal styrkes. 

Punktene skal bidra til at forsvars- og sikkerhetspolitikk får en «mer fremtredende rolle» i EU i årene som kommer, sier Poulsen. 

– Det krever den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen, sier han. 

Powered by Labrador CMS