Nyheter

FRIFUNNET: Den bosniske eks-soldaten som nå er norsk statsborger er frifunnet i Borgarting lagmannsrett.

Eks-soldat frifunnet for dobbeltdrap i Bosnia

En mann i 40-årene er frifunnet av lagmannsretten for et dobbeltdrap som ble begått i Bosnia i 2014. I tingretten ble han dømt til 21 års forvaring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Lagmannsretten har kommet til at det er knyttet en rimelig og fornuftig tvil til om mannen har begått de drapene han er tiltalt for, og at denne tvilen må komme han til gode, skriver Borgarting i dommen som ble avsagt tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det var 28. juli 2014 at to menn ble drept på en kafé i landsbyen Trnopolje i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina, men det var ingen øyenvitner til drapene.

Den tiltalte mannen kom til Norge som flyktning på 90-tallet, etter å ha tjenestegjort som soldat i borgerkrigen i Bosnia og deltatt i kamphandlinger der. Han har ikke tjenestegjort i det norske forsvaret.

Siden da har han reist mye mellom Norge og Bosnia, og han var i Trnopolje da drapene ble begått. Han ble pågrepet to dager etter drapene.

Les også: Danmarks forsvar skjerper beredskapen.

Dømt til 21 års forvaring

Saken ble først etterforsket av bosnisk politi. Deretter ble den ført i lagmannsretten i Bosnia-Hercegovina, hvor mannen ble frikjent. Frikjennelsen ble opphevet av høyesterett i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina.

Mannen reiste tilbake til Norge før saken på nytt kunne behandles i Bosnia-Hercegovina. Fordi mannen var norsk statsborger og ikke kunne utleveres fra Norge, ble saken overtatt av norske myndigheter i mai 2018.

Etter dette har norsk politi gjennomført en omfattende etterforskning i Norge og i Bosnia-Hercegovina. Norsk påtalemyndighet tok ut tiltale mot mannen i januar 2020, og han ble dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år av Drammen tingrett i august 2020.

Les også: 300 soldater fjernes fra Cold Response 2022.

Fant prosjektil fire år senere

Lagmannsretten skriver i sin dom at «etterforskningen i Bosnia-Hercegovina var av varierende kvalitet, og på flere punkter dårligere enn det man forventer av en norsk etterforskning i en drapssak.» Etter at kafeen var undersøkt av politiets åstedsgranskere, ble det funnet ytterligere to tomhylser. I 2018 fant norsk politi ytterligere et prosjektil i en sofa da de undersøkte kafeen.

Retten mener også at det er bevis i saken som gjør det usannsynlig at mannen i 40-årene står bak drapene.

Les også: Forsvaret advarer mot laser fra F-35.

Powered by Labrador CMS