Nyheter

EVAKUERING: Forsvaret sendte to Hercules-fly til Sudan for å hente ut nordmenn som befant seg i det borgerkrigsrammede landet.

Hercules har bistått i Sudan tre ganger

Nå er flyene sendt tilbake til Norge etter at Forsvaret bisto med evakuering fra krigssonen i Sudan.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret har bistått med Hercules-fly for å evakuere norske borgere fra Sudan. Nå er oppdraget løst, og flyene er sendt tilbake til Norge.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det forteller Erik Bøifot, som er sjef for operasjonssenteret ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum. Det er FOH som har planlagt og ledet den militære delen av evakueringen av nordmenn i Sudan.

– Dagene har vært hektiske. Det har vært lange dager og mye å gjøre. Det ble først gjort klart to Hercules-fly på Gardermoen, da vi fikk instruks om å støtte i evakueringsarbeidet. Først var det ikke klart når og hvor vi skulle fly inn i Sudan, sier Bøifot til Forsvarets forum.

Militære styrker

Kampene mellom regjeringshæren og den paramilitære gruppa RSF brøt ut 15. april. Flere hundre mennesker har blitt drept.

20. april besluttet Forsvarsdepartementet at Forsvarets styrker skulle sendes til Jordan for å komme nærmere Sudan. Da deployerte to Hercules-fly, soldater og et kirurgisk team for å kunne bistå med evakuering.

– Vi gjorde oss klare, slik at vi kunne reagere raskere. Samtidig snakket vi med og koordinerte med andre lands militære myndigheter. For alle nasjoner er det militære styrker som har gjennomført den fysiske delen av operasjonen. Koordineringen med de ulike nasjonene ble på norsk side ledet av FOH, sier Bøifot.

Da det ble klart hvor flyene kunne lande, måtte Utenriksdepartementet planlegge med sudanesiske myndigheter rundt tidspunkt. Flyplassen som ble brukt ligger rundt 22 kilometer nord for den Sudans hovedstad Khartoum, og heter Wadi Seidna.

Krevende

Det har vært krevende å komme seg til flyplassen på grunn av kamphandlingene.

– Dette er en borgerkrig og to parter som vi ikke har kontroll på, og vi så jo faktisk et tyrkisk fly som landet på samme flyplass i dag som ble beskutt. For flyene er det særlig risikabelt når du skal stå der, ta av og lande, men den største risikoen tar de som skal komme seg til flyplassen, sier han.

Bøifot sier dette gjorde at hovedutfordringen var å få folk til flyplassen, så det var ikke plassmangel på flyene.

– Det var god flykapasitet i forhold til hvor mange passasjerer som var på flyplassen, så de norske flyene tok også med andre nasjonaliteter. Vi tok med dem som var der, sier han.

Jobber fortsatt med evakuering

Torsdag opplyste Utenriksdepartementet om at totalt 75 norske borgere hadde fått bistand med evakuering ut av Sudan. Rundt 30 av disse ble evakuert onsdag og natt til torsdag.

– Forsvarsdepartementet og Forsvaret har støttet og gitt råd til Utenriksdepartementet (UD) i denne krevende situasjonen. Regjeringen står sammen om å få norske borgere i trygghet, og vi har fortsatt tett dialog med UD om andre typer bistand i forbindelse med transport av norske borgere ut fra Sudan, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding på Forsvarets egne sider.

Utenriksdepartementets krisestab jobber fortsatt med å legge til rette for utreise fra Sudan for norske borgere.

Powered by Labrador CMS