Nyheter

ALLIERTE: Sverige er offisielt medlem i Nato, etter at statsminister Ulf Kristersson (t.v.) overleverte de siste dokumentene til USAs utenriksminister Antony Blinken i Washington D.C. Utenriksminister Tobias Billström (t.h.) applauderer.

Sveriges statsminister etter Nato-inntreden:
– Vi vil leve opp til høye forventninger 

Torsdag ble Sveriges Nato-medlemskap offisielt et faktum. En historisk dag for alliansen, sier USAs utenriksminister Antony Blinken. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi vil leve opp til høye forventninger fra alle Nato-allierte, sa statsminister Ulf Kristersson da Sverige offisielt trådte inn i forsvarsalliansen.

Medlemskapet ble et faktum da Kristersson overleverte et sett dokumenter til USAs utenriksminister Antony Blinken i Washington torsdag.

– Dette er en historisk dag for Sverige. Det er historisk for alliansen, sa Blinken, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han la til at det gjerne kommer noe godt «til dem som venter». Seremonien i USAs utenriksdepartement var siste ledd i en lang prosess fram mot svensk medlemskap.

– Nato er nå sterkere og større enn noensinne, sa Blinken.

Også USAs president Joe Biden ønsker Sverige velkommen i alliansen.

– Med Sveriges inntreden er Nato mer samlet, mer besluttsom og mer dynamisk enn noen gang, sier presidenten i en uttalelse.

Sveriges flagg skal mandag heises utenfor Nato-hovedkvarteret i Brussel. Les mer her!

Kortversjonen:

  • Sverige avsluttet over 200 års nøytralitet og alliansefrihet ved å bli medlem av NATO, en prosess akselerert av Russlands invasjon av Ukraina.
  • Statsminister Ulf Kristersson overleverte offisielle dokumenter til USAs utenriksminister Antony Blinken, og Sveriges flagg skal mandag heises ved NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Russlands invasjon

Under seremonien i Washington sa Blinken at det var Russlands invasjon av Ukraina som ledet fram mot Sveriges Nato-medlemskap.

– Sverige erkjente noe svært vesentlig: Hvis Putin var villig til å slette én nabo fra kartet, så kunne det hende at han ikke ville stoppe der.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gratulerer Sverige og sier i en uttalelse at landet nå tar sin rettmessige plass ved Nato-bordet.

– Sveriges medlemskap gjør Nato sterkere, Sverige tryggere og hele alliansen sikrere, sier Stoltenberg.

Medlemskapet markerer slutten på 200 år med svensk nøytralitet og alliansefrihet. Forrige gang Sverige var i krig, var under Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet.

– Norge blir tryggere

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det er en glede at Sverige endelig er innlemmet i Nato.

– Sverige og Finland i Nato gir oss mulighet til å koordinere og planlegge forsvar sammen med våre nordiske naboer på en helt annen måte enn før. Det er en stor endring i Norges sikkerhetspolitiske omgivelser og vil både gjøre Norge tryggere og alliansen sterkere, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Finlands president Alexander Stubb har sammen ringt Kristersson og gratulert ham.

– Vi bruker jo ikke så ofte store ord, men i dag har vært en historisk dag, sier Støre til NTB fra sitt besøk under den store militærøvelsen Nordic Response i Alta.

Ungarn og Tyrkia

Etter Russlands invasjon av Ukraina besluttet både Finland og Sverige at de ville oppgi nøytralitetspolitikken og bli medlem av Nato.

Mens Finland ble tatt opp som medlem i fjor, ville ikke Nato-landene Tyrkia og Ungarn uten videre akseptere Sverige. 

Tyrkiske myndigheter stilte en rekke krav til Sverige, blant annet at landet måtte gjøre mer for å motarbeide væpnede kurdiske grupper.

Til slutt fikk Sverige grønt lys av Tyrkia, og tidligere denne uka ble den svenske Nato-søknaden også godkjent av Ungarn. Det skjedde etter at Sverige og Ungarn inngikk en forsvarsindustriavtale som omfattet svenske jagerfly.

Ungarn har fått mye kritikk fra andre Nato-medlemmer, også fordi landet går imot mer europeisk militær støtte til Ukraina.

Trådte i kraft

Torsdag hersket det en stund en viss usikkerhet rundt det nøyaktige tidspunktet da Sverige trådte inn i Nato.

Det tyske nyhetsbyrået DPA meldte at Sverige var blitt medlem da USAs utenriksdepartement kunngjorde at en protokoll knyttet til medlemskapet var trådt i kraft. Også det franske nyhetsbyrået AFP meldte at Sverge var innlemmet i alliansen.

Litt senere begynte seremonien i USAs utenriksdepartement. Her overleverte Ulf Kristersson dokumentene som offisielt sikret at medlemskapet var et faktum.

Sveriges inntreden betyr at hele Norden og samtlige land rundt Østersjøen – med unntak av Russland – er medlem av Nato.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier det ikke blir noen endring i det han omtaler som «nordisk ansvarlighet» i forholdet til Russland.

– Vi truer ingen, vi har ikke gjort det i moderne tid, understreker han.

– Bedre beskyttet

Støre og den finske presidenten ringte Sveriges statsminister og gratulerte fra dekket på kystvaktskipet Bjørnøya, som deltar i øvelsen Nordic Response.

Dette er den første militærøvelsen der Finland deltar som fullverdig Nato-medlem. Støre sier Norge, Sverige og Finland skal holde møte i Norge i forkant av et Nato-toppmøte i USA i sommer.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj setter pris på at Sverige er blitt med i Nato. Han sier Sverige nå er bedre beskyttet mot «russisk ondskap».

En høytstående politiker i Vladimir Putins parti Forent Russland, Konstantin Kosatsjev, hevder på sin side at Russland heretter vil anse Sverige som en trussel.

Putin har i en årrekke uttrykt misnøye med at Nato har vokst. Alliansen har likevel fått nye medlemsland, og neste uke heises det svenske flagget utenfor Nato-hovedkvarteret i Brussel.

Powered by Labrador CMS