Nyheter

JAN MAYEN: Dagens hovedbygg på Jan Mayen er slitt. Nå skal det straks oppgraderes.

Foreslår 80 millioner til nytt hovedbygg på Jan Mayen

Råteskader, asbest og frykt for bygningskollaps har preget stasjonen på den avsidesliggende øya. Regjeringen vil starte bygging av et nytt hovedbygg i inneværende år.

Publisert

I revidert nasjonalbudsjett kommer det frem at regjeringen foreslår å bruke 80 millioner på nytt hovedbygg på Jan Mayen. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det har tidligere blitt varslet en betydelig oppgradering av stasjonen på øya nordvest i Norskehavet. 

– Det er et bygg som er veldig gammelt og dårlig, så vi setter i gang allerede i år, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum. 

I en rapport fra Cyberforsvaret i 2022 ble det avdekket råteskader og adressert frykt for deler av hovedbygget kunne kollapse. 

Forsvaret får 13 ekstra milliarder i statsbudsjettet. Dette skal det gå til.

Et hovedbygg skal bidra til mer moderne og sikrede arbeidsforhold, ifølge Gram. 

– Det er viktig for Norge med tilstedeværelse på Jan Mayen, sier han. 

Jan Mayen driftes av Cyberforsvaret på oppdrag fra Justisdepartementet. Cirka 15 ansatte fra Forsvaret er stasjonert på øya seks måneder om gangen.

Ifølge regjeringen omfatter et nytt hovedbygg en ny storgarasje og erstatning av to naust samt sanering av eksisterende stasjonsbygg.

Hele oppgraderingen på øya ligger an til å koste 1,6 milliarder kroner frem til 2028.

Meterologisk institutt er også plassert på øya, som blir beskrevet som «strategisk viktig plassert». Jan Mayen har vært en del av Norge siden 1930. 

Forsvarets forum besøkte Jan Mayen i fjor:

Powered by Labrador CMS