Nyheter

FORSVARSMINISTER: Bjørn Arild Gram om bord på KV Jan Mayen i forbindelse med skipets dåp i november 2022.

Staten skal investere 300 millioner i kystvaktbasen

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sa under sitt Sortland-besøk at kaia til kystvaktbasen burde vært lengre. Men Kystvakten har lenge pekt på dette behovet.

Publisert Sist oppdatert

– Ideelt sett skulle vi hatt ei lengre kai her, uansett er det viktig å oppgradere kaifasilitetene, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), sa Gram da han nylig besøkte kystvaktbasen i Sortland, ifølge Bladet Vesterålen.

Gram opplyser at det skal investeres rundt 300 statlige millioner frem til 2028 på kystvaktbasen, ifølge avisa.

De nye kystvaktskipene i Jan Mayen-klassen er 136 meter lange. Forsvarets forum var tilstede da KV Jan Mayen ble døpt i fjor.

Miljøtiltak

Det er behov for noe forlengelse av kaifronten for å kunne få plass til minst to av de store fartøyene samtidig, står det i Kystvaktens årsrapport for 2021.

Orlogskaptein og stabsoffiser Hilde Spansvoll er totalprosjektkoordinator (TPK).

– På kaia blir det betongrehabilitering for 54 millioner og miljøtiltak for omlag 250 millioner. Jeg forholder meg til totalrammen på 300 millioner. Innenfor dette skal vi rehabilitere dagens kai, gjøre miljøtiltak og få høyspent til kaiene, sier Spansvoll til Forsvarets forum.

Høyspent landstrømanlegg

Hun forklarer at miljøtiltakene er høyspent tilkobling, håndtering av oljeholdige væsker og skutebunnsvann, i tillegg til en godkjent vaskeplass.

– Jan Mayen kan ta imot 440 volt, men det tar veldig lang tid å koble opp. Når fartøyet som oftest ligger 36 timer til kai så, da er det kke kobling man ønsker å bruke tid på. Så da går fartøyet heller på hjelpemotor ved kai. Med høyspent vil man kunne koble seg på med ett enkelt uttak, sier Spansvoll.

Hun presiserer hvorfor de vil tilrettelegge for høyspent landstrømanlegg:

– Dagens anlegg får høyspent inn til omformeren, men den klarer ikke å serve ut høystpent'en. Dermed kan vi forenkle tilkoblingen, så vi enkelt kan koble oss til landstrøm når vi kommer til kai.

Eller som det står i Kystvaktens årsrapport: Med et høyspent landstrømanlegg kan man stoppe maskineriet mens fartøyet ligger til kai og muliggjøre utslippsfri energitilgang

Nato-standarden i dag er 440 volt. Mest sannsynlig er høyspent fremtiden på de nye fartøystrukturene, mener Spansvoll.

Hun er forøvrig fornøyd med at prosjektet i Sortland er i gang:

– Det er et godt prosjekt. Kaia har det lenge vært behov for å oppgradere. Miljøtiltakene er også nødvendige, sier Spansvoll.

Høyspenning

  • Høyspenning, elektrisk spenning høyere enn 1000 volt vekselstrøm eller 1500 volt likestrøm.
  • Alle forskrifter og regler for elektriske anlegg i Norge (blant annet NEK 400) baserer seg på denne definisjonen, som er utarbeidet av International Electrotechnical Commission (IEC).
  • Land som ikke er medlem av IEC, blant annet USA, bruker andre definisjoner.
  • Høyeste overføringsspenning i det norske kraftnettet er 420 kV (420 000 volt). Kilde: Store norske leksikon
Powered by Labrador CMS