Nyheter

Puolustusministeri Kaikkonen tapasi mediaa Suomen Ukrainan tukeen liittyen 27.2.2022
©Kari Keskitalo | valtioneuvoston kanslia
SKJERPET BEREDSKAP: Finlands forsvarsminister Antti Kaikkonen da han holdt en pressekonferanse 27. februar 2022.

Finsk forsvarsminister har lang handleliste

HMS QUEEN ELIZABETH (Forsvarets forum): I tillegg til F-35 kampfly har det finske forsvaret bestilt nye korvetter og mye annet, sier forsvarsminister Antti Kaikkonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag møttes forsvarsministre fra Northern Group på et britisk hangarskip i Oslo. Blant deltakerne var Finlands forsvarsminister Antti Kaikkonen.

– Dette er en god gruppe der vi diskuterer viktige spørsmål i Nord-Europa, og utviklingen i Ukraina. Vi har fått masse støtte når det gjelder finsk og svensk Nato-medlemskap. Vi er gode venner og nære partnere, og dette er svært viktig for oss slik som verden ser ut nå, sa han til Forsvarets forum etter møtet.

– Finland har en vanskelig historie med Russland. I den spente situasjonen nå, hva er din høyeste militære prioritet for å ivareta Finlands integritet overfor Russland?

– Vi går nå inn i Nato. Det er en ny løsning for oss. Vi ønsker å sørge for at vi også kan leve i fred og frihet i fremtiden. Vi har investert tungt i forsvaret de siste to årene, og forsvaret vårt er i ganske god tilstand for for tiden. Det finske folk har en sterk forsvarsvilje. For tiden er det rolig ved begge våre grenser og vi ønsker å beholde det slik i fremtiden. Russlands militære aktivitet foregår for tiden i Ukraina.

Kampfly og korvetter

– Som forsvarsminister må du gjøre prioriteringer på materiell. Hva slags materiell er du trenger mest akkurat nå?

– I fjor tok vi en stor avgjørelse om å kjøpe 64 F-35 kampfly. Det er den største militære investeringen Finland har gjort noensinne. Før det besluttet vi å skaffe fire nye korvetter. En veldig stor investering det også. I år, etter at Ukraina-krigen startet, har vi gjort en rekke flere investeringer for hæren vår. Shopping-listen er ganske lang.

Kaikkonen legger til at Finlands forsvarsbudsjett på seks milliarder euro neste år, er landets største noensinne. Det tilsvarer cirka 62 milliarder kroner. Den norske regjeringen foreslo i oktober et forsvarsbudsjett på 75,8 milliarder kroner.

Les også: – Spesialbygget for nordområdene

Operativt samarbeid i nord

Når statsråder gir intervjuer blir de så og si alltid tett fulgt av en rådgiver fra sitt departement. Men Forsvarets forum fikk intervjue forsvarsminister Kaikkonen uten rådgivere tilstede. Imidlertid er det ikke lett å få ut av Kaikkonen en klar tidsramme for når det nye utstyret skal være på plass.

– De fire korvettene bør være klare i løpet av dette tiåret. Det samme gjelder F-35-bestillingen. Det tar tid, men det står bra til med vår luftkrigs-kapasitet. Likevel er det viktig at det nye materiellet kommer på plass, sier Kaikkonen til Forsvarets forum.

Tirsdag denne uken signerte Kaikkonen og hans kolleger fra Sverige og Norge en trilateral avtale for å styrke samarbeidet mellom likesinnede stater i en endret sikkerhetspolitisk situasjon.

Avtalen kan leses her. Dokumentet er ikke rettslig bindende, men er ment å styrke den operative planleggingen til Finland, Norge og Sverige, spesielt i nordlige områder, og forbedre samhandlingen mellom landenes væpnede styrker, skriver det finske Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

I forrige uke ble det kjent at den finske hæren styrker sin slagkraft med 38 koreanske panserhaubitser av typen K9.

Les også: – Vi mangler 30 årsverk

Nordic Response

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sa at han var svært fornøyd med Northern Group-møtet.

– Vi bygger relasjoner og tillit, og det er viktig. Vi er allierte som skal stå i lag hvis det virkelig blir alvor, sa Gram.

Han ønsket ikke å svare på spørsmål om marineøvelsen Flotex, som varer fra 21. november til 10. desember

– Det jeg kan si når du spør om øvelser er at Cold Response blir til Nordic Response. Det bygger på Norden i Nato. Hvordan skal vi legge til rette for alliert forsterkning for Norge og hele Norden? Dette ble godt mottatt i Northern Group, sa Gram til Forsvarets forum.

Northern Group

  • Northern Group er et sikkerhets- og forsvarsforum, som fokuserer på sikkerhet i regionen rundt Nordsjøen.
  • Northern Group ledes av Storbritannia og har 12 medlemsland: Nederland, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Storbritannia, Sverige og Tyskland.
Powered by Labrador CMS