Meninger

BEREDSKAP: Situasjonen krever en betydelig satsing på Forsvaret, mener Oscar Chr. Husebye.

Forsvaret trenger tidenes løft

Krigen i Ukraina har gjort det så smertelig klart at verden er farligere enn på veldig lenge. Russland er en aggressiv, farlig og uforutsigbar nabo. Det må regjeringen erkjenne.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

I tillegg har pandemien, terrorhendelser og cyberangrep vist oss at vi er forholdsvis dårlig forberedt på det uventede. Man kan aldri forberede seg på alt, men situasjonen nå krever en betydelig beredskapssatsing.

En slik satsing må være sektorovergripende. Ikke bare innenfor forsvars- og sikkerhetspolitikken, men innenfor alle relevante samfunnsområder. Eksempelvis bør vi være særdeles varsomme med å tillate at totalitære regimer som Russland og Kina skal kunne eie norske naturressurser, strategisk eiendom og infrastruktur.

Bergen Engines

Eksempler der man selger Nato-anlegg, som deretter benyttes av russiske forskningsskip, og det som skulle bli russisk oppkjøp av Bergen Engines, må avverges. Slik situasjonen er nå, bør salg av kritisk infrastruktur som forsvarsanlegg og eiendommer sterkt begrenses for å sikre potensielle fremtidige behov.

Beslutningen om at Norge skulle være én av grunnleggerne av Nato i 1949, er kanskje den viktigste beslutningen etter krigen. Den har gitt oss fred, sikkerhet og trygghet. Norge må fremover intensivere vårt arbeid for og med Nato.

Norske marine- og flybaser bør raskt kunne ta imot allierte fartøy og fly, og samtreningen med allierte bør styrkes. Vi bør forsterke arbeidet med samordning av systemer og materiell med Nato og andre partnere, slik de nyutviklede, nordiske uniformene er et eksempel på.

På den måten har vi et forsprang ved krise og krig sammen med våre allierte.

3-prosentmål

Situasjonen krever også en betydelig satsing på Forsvaret. Tysklands forbundskansler er et eksempel til etterfølgelse. Scholz’ løfte om å oppfylle Natos 2-prosentmål og satsingen på et forsvarsfond på ytterligere 100 milliarder euro markerer alvoret i situasjonen. Høyres Studenter mener at vi må investere mer i forsvar, sikkerhet og beredskap, øve mer med våre allierte, og kjøre flere øvelser på norsk jord.

Som en start må 2-prosentmålet innfris så raskt som overhodet mulig, og deretter erstattes av et nytt 3-prosentmål.

Som en start må 2-prosentmålet innfris så raskt som overhodet mulig, og deretter erstattes av et nytt 3-prosentmål.

Dette blant annet for å imøtekomme Forsvarssjefens fagmilitære råd. Alternativ A bør legges til grunn.

Regjeringen kan ikke gjemme seg bak forsvarskommisjonen og vente på dennes konklusjoner. Sikkerhetssituasjonen er vesentlig forringet, og endrer seg hurtig. Norge må sende et utvetydig signal om at vi er villige til å forsvare oss, og gjøre det vi kan for å betrygge våre allierte og venner som også føler på Russlands press.

Norge trenger en satsning på forsvar som vi ikke har sett på svært lang tid. Vi skal gjøre vårt for at Høyre tar ansvar i Stortinget.

Powered by Labrador CMS