Nyheter

FRASTJÅLET KJØRETØY: En gruppe palestinere kjører et israelsk militærkjøretøy som ble tatt etter at Hamas-militanter kjørte inn i en hærbase tilhørende IDF. Bildet er tatt 7. oktober 2023.

Tidligere israelsk militærtopp: Svikt i beredskap og etterretning en «kolossal fiasko»

Det israelske forsvaret ble tatt med buksene nede da Hamas gikk til angrep lørdag, mener analytikere.

Publisert

Hvor var det israelske forsvaret (IDF)? Hvor var politiet? Hvor var sikkerheten?

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Spørsmålene hoper seg opp i israelske medier etter at den militante palestinske bevegelsen Hamas, i samarbeid med Islamsk hellig krig, gikk til et overraskende og storstilt angrep på Israel lørdag.

– IDFs antakelse de siste årene har vært at Hamas var avskrekket fra å utføre storskalaangrep i Israel – av frykt for Israels svar og av frykt for å kaste Gaza ut i ny ødeleggelse, skriver redaktør David Horovitz i The Times of Israel.

– Denne antakelsen ble altfor tydelig avkreftet, skriver han.

Han viser også til den tidligere sjefen for den israelske marinen, Eli Maron, som kalte beredskapen forut for angrepet for en «kolossal fiasko».

I avisen Haaretz kommer journalisten Amos Harel til en lignende konklusjon.

– Svikten og den dårlige beredskapen til israelsk etterretning var ikke det eneste problemet – det tyder på at Israels operative forsvarsforståelse av Gaza er knust, sier han.

Powered by Labrador CMS