Nyheter

NABOEN I ØST: Russland skimtes fra Korpfjell grensestasjon. Etter invasjonen av Ukraina har GPS-forstyrrelser i Finnmark økt betraktelig.

Voldsom økning i GPS-forstyrrelser

Etter at Russland invaderte Ukraina i 2022 har norske piloter som flyr over Finnmark, registrert en voldsom økning i GPS-forstyrrelser fra nabolandet.

Publisert

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) registrerer antall dager piloter rapporterer om GPS-brudd fra Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I 2019 ble det registrert jamming i bare seks dager, mens i 2021, det siste året før Russlands invasjon av Ukraina, var det 18 dager, skriver Dagens Næringsliv.

I 2022 og 2023 var det henholdsvis 122 og 294 dager med jamming.

– Bare hittil i år til og med 22. februar er det registrert forstyrrelser i 44 dager i luftrommet i Finnmark, opplyser senior ingeniør Nicolai Gerrard i Nkom.

I et brev Nkom har sendt til søsterorganisasjonen i Litauen understrekes det at jammingen skjer i den nordligste delen av Finnmark. De skriver videre at problemet er tatt opp med russiske myndigheter.

«Den norske statsministeren har diskutert dette med den russiske presidenten, men uten noen tilsynelatende forbedring», heter det.

Powered by Labrador CMS