Nyheter

VÆPNET KAMP: Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av PRIO er 70 prosent av landets befolkning for væpnet kamp dersom Norge blir angrepet av et annet land.

Ny undersøkelse: 70 prosent vil forsvare Norge mot et angrep med våpen

70 prosent av landets befolkning mener at Norge bør yte væpnet motstand hvis vi blir angrepet av et annet land, ifølge ny spørreundersøkelse.

Publisert

Institutt for fredsforskning (PRIO) har nylig foretatt en spørreundersøkelse, der mer enn to av tre blant 1000 norske voksne svarer at de støtter væpnet motstand mot et militært angrep. Bare 14 prosent var uenige i dette.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nesten like mange (66 prosent) mener at Norge bør hjelpe et nordisk naboland militært, dersom dette skulle bli angrepet.

Les også: Ekstremvær: Forsvaret bistår med to Bell-helikoptre

– Viljen til å forsvare våre naboer er høy blant nordmenn. Slike holdninger inngår i en tradisjon med solidaritet og internasjonalt samarbeid som står sterkt i Norge, sier PRIO-direktør Henrik Urdal.

Viljen til å forsvare nordiske naboland viser seg å være like høy i en svensk spørreundersøkelse utført nylig. Sverige har en lang nøytralitetstradisjon, men er nå i ferd med å bli en del av Nato.

Det ble også spurt om holdninger til Norges rolle i fredsforhandlinger. Undersøkelsen viser at en tredel av de som har svart mener at norsk diplomati har bidratt til å stanse konflikter, og nær 40 prosent mener at Norges internasjonale stilling er blitt styrket gjennom fredsdiplomatiet.

Les også: Franske kryssermissiler i bruk i Ukraina

I tillegg er mer enn 40 prosent positive til at fredssamtaler mellom Russland og Ukraina kan holdes i Oslo, dersom det skulle bli aktuelt.

– Vi er på vei inn i en ny geopolitisk æra. Det norske utenrikspolitiske fokuset endres fra internasjonalt fredsdiplomati til sikkerhetspolitikk. Vi har bare sett konturene av hvilke følger dette vil få, sier Urdal.

Powered by Labrador CMS