Nyheter

AMBASSADØR: USAs Nato-ambassadør Julianne Smith, her sammen med USAs utenriksminister Antony Blinken og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i april.

Nato-ambassadør: Vil bli endringer i erklæring om Ukrainsk medlemskap

PRAHA (Forsvarets forum): Noen veldig viktige og nyttige ideer svirrer rundt i alliansen, sier USAs Nato-ambassadør om Ukrainas vei til medlemskap.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe våre venner i Ukraina med én gang å krysse broen til medlemskap. Men du har også hørt amerikanske tjenestemenn si at en invitasjon denne sommeren ikke er aktuelt, sier Julianne Smith, USAs ambassadør til Nato.

Smith snakker på en pressekonferansen i forkant av et «uformelt» møte mellom Natos utenriksministre i Praha torsdag og fredag denne uken.

Ny ordlyd

Få tror Ukraina blir medlem av Nato før krigen er over, men Smith tror alliansen vil endre tilnærming til Ukraina på Natos toppmøte i Washington DC i juli.

– Det blir en ny ordlyd i toppmøtets erklæring om Ukrainas ønske om medlemskap. Språket blir ikke helt det samme som vi hadde i fjor, sier Smith, med henvisning til Nato-toppmøtet i Litauens hovedstad Vilnius i fjor.

– Det svirrer noen viktige og nyttige ideer rundt i alliansen akkurat nå, interessant forslag, fortsatte hun.

I Litauen i fjor, ble Nato-medlemmene enige om at Ukraina vil kunne bli Nato-medlem, men ikke før alle Natos vilkår er oppfylt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Vi vil kunne tilby medlemskap til Ukraina når medlemmene er enige og vilkårene er møtt», står det i slutterklæringen fra Vilnius-møtet.

Nekter bruk i Russland

På pressekonferansen gjentok Smith at USA ikke har skiftet mening om hvorvidt Ukraina kan bruke amerikanske våpen på russisk territorium.

– Jeg har ingen breaking news om spørsmålet om bruk av amerikanske våpen på russisk territorium, sier hun.

Dette bekrefter tidligere uttalelser fra amerikanske myndigheter.

– Det er ingen endring i vårt ståsted her nå. Vi verken oppfordrer eller tillater bruk av våpen USA har levert, mot russisk territorium, uttalte Det hvite hus' pressetalsmann John Kirby tirsdag.

Powered by Labrador CMS