Nyheter

PÅ ØVELSE: Stridsvogner fra Telemark bataljon under en tidligere Cold Response-øvelse.

Forsvarskommuner positive til storøvelse tross Omikron-usikkerhet

De to forrige større øvelsene i Nord-Norge er blitt avlyst på grunn av pandemien. Til tross for usikkerhet rundt den nye virusvarianten, er ordførere i Indre Troms positive til Cold Response 2022.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke sånn at vi på noen som helst måte er skeptiske fra sivil side– ihvertfall ikke fra Bardu, sa kommunens ordfører, Toralf Heimdal til Forsvarets forum tordag. Og han fikk full støtte av sin kollega i nord, Målselv-ordfører Bent Magne Luneng.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg ønsker absolutt at den øvelsen skal gjennomføres, slo Luneng fast.

POSITIV: Målselv-ordfører Bengt Magne Luneng mener det er riktig å gjennomføre den flernasjonale øvelsen nå.

To tidligere øvelser avlyst

De to deltok torsdag på et planleggingsmøte med Hæren, lokale myndigheter, Heimevernet og helsemyndigheter om den kommende flernasjonale storøvelsen Cold Response.

Øvelsen, som avholdes i mars og beskrives som sammenlignbar med Trident Juncture i 2018 når det kommer til kompleksitet, har så langt over 30.000 påmeldte soldater fra 20 nasjoner.

For Hæren blir det første gang på to år at de får øvd samvirke i stor skala. Både Cold Response i 2020 og Joint Viking i 2021 ble avlyst på grunn av smittesituasjonen. Nylig har regjeringen innført nye tiltak som følge av den nye Omikron-varianten av koronaviruset, som er påvist i Norge. Forsvarets forum viste til dette under møtet torsdag.

– Hva er smertegrensa for en eventuell avlysning av Cold Response?

– Fra Forsvarets side er jo ikke det en beslutning som ligger på Hæren, det ligger over Hæren og det er jo en totalvurdering som ikke bare Forsvaret har del av beslutningen i, sa talsperson for Hæren, major Eirik Skomedal.

Trolig ikke behov for helseoppfølging

Skomedal ble supplert av Jonny Brodersen i Helse Nord.

– Når det gjelder smerteterskelen, må vi støtte det Hæren sier. Det er på et departementsnivå den vurderingen, og det vil etter all sannsynlighet være i forhold til kapasiteten på helsetjenesten. Hvis den blir utfordret, sa han.

Brodersen la til at helsetjenesten i dag er utfordret, men at det ikke er noe som tilsier at eventuell smitte blant norske soldater eller allierte vil ha behov for innleggelse og oppfølging av helsetjenesten.

Han viste til at det under opptakten til Joint Viking i vår ble påvist 98 smittetilfeller blant de ankomne utenlandske soldatene, men understreket at ingen av dem hadde behov for oppfølgning fra det sivile helsevesenet.

– Vår utfordring er analysekapasitet, men der har Hæren og Forsvarets sanitet god tilgang til hurtigtester og bidrar på PCR (analysemetode brukt til å påvise viruset, red.anm), så vi håper og tror at denne øvelsen blir gjennomført på en god måte.

I DIALOG: Ordfører Toralf Heimdal i Bardu kommune har gitt sine synspunkter på om det er forsvarlig å gjennomføre militærøvelser under koronapandemien.

Skuffet i fjor

Ordfører Toralf Heimdal fortalte at kommunene i 2020 ønsket av øvelse Cold Response skulle avlyses. Den var planlagt rundt samme periode som Norge stengte ned 12. mars. 11. mars varslet Forsvaret at øvelsen var avlyst.

– Vi var jo riktignok ute og sa at Cold Response i 2020 burde avlyses jamfør den uoversiktlige situasjonen som var da, sa ordfører Heimdal til Forsvarets forum torsdag. Han la til at de før øvelse Joint Viking i 2021 ble avlyst hadde dialog med daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om at de ønsket at øvelsen skulle gjennomføres.

– Vi var egentlig veldig skuffet i fjor når man valgte å avlyse den øvelsen.

Powered by Labrador CMS