Nyheter

FREMTIDIG UBÅT: SSN-AUKUS er planlagt å fases inn i Royal Navy mot slutten av 2030-tallet og i Australia ti år senere. Illustrasjonsfoto. Rendering.

Ny angrepsubåt skal kombinere britisk design med amerikansk teknologi

Prosjektet heter SSN-AUKUS og skal skape og opprettholde tusenvis av arbeidsplasser, ifølge Royal Navy.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det britiske marinen får en ny generasjon med angrepsubåter ved slutten av 2030-tallet. Storbritannia, USA og Australia har inngått en avtale for neste fase av AUKUS-programmet.

AUKUS står for Australia, UK og USA, og er dermed et trilateralt ubåtsamarbeid. Avtalen kommer i kjølvannet av 18 måneders sondering om Australias rolle i prosjektet.

Avtalen ble mandag presentert i San Diego av USAs president Joe Biden, den britiske statsministeren Rishi Sunak og den australske statsmininsteren Anthony Albanese, skriver Royal Navy i en pressemelding.

Avtalen inkluderer en investering på fem milliarder britiske pund i ubåtavdelingen til den britiske marinen og industrien som skal bygge ubåtene.

«Det nye programmet skal levere en ny type atomdrevene ubåter utstyrt med konvensjonelle våpen – SSN-AUKUS, bygget i Storbritannia og Australia, med britisk design, og omfatter det siste innen amerikansk ubåt-teknologi – til både den britiske og australske marinen», står det i pressemeldingen.

De nye ubåtene blir større enn Astute-klassen på 7.400 tonn som Royal Marine har i dag, og skal utstyres med neste generasjons sensorer og våpen.

De første SSN-AUKUS ubåtene til Storbritannia skal fases inn fra slutten av 2030-tallet, mens den australske varianten skal leveres tidlig på 2040-tallet.

Australias atomubåtprogram vil koste 245 milliarder amerikanske dollar frem mot 2055, og er den største anskaffelsen i nasjonens historie, skriver Reuters.

CALIFORNIA: Den australske statsmininsteren Anthony Albanese, USAs president Joe Biden og den britiske statsministeren Rishi Sunak, presenterte det trilaterale AUKUS-samarbeidet i San Diego, California, 13. Mars 2023.
Powered by Labrador CMS