Nyheter

SAMARBEID: Den australske statsministeren Scott Morrison og den japanske statsministeren Fumio Kishida.

Japan og Australia signerte samarbeidsavtale

Japan og Australia signerte torsdag en samarbeidsavtale om sikkerhet og forsvar. Avtalen vil bidra til å ivareta stabiliteten i regionen, er budskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Australias statsminister Scott Morrison nevnte ikke Kina direkte i en uttalelse i forkant av signeringen, men avtalen ses på som et steg australierne og japanerne tar for å gi uttrykk for bekymring over Kinas militære opprustning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Morrison kalte - før torsdagens nettmøte med Japans statsminister Fumio Kishida - avtalen for en milepæl og "et uttrykk for de to landenes forpliktelse til samarbeid i møte med de felles strategiske sikkerhetsutfordringene vi står overfor". Videre sa Morrison at de to vil bidra til et "sikkert og trygt" indopasifisk område.

Japan og Australia har sammen med USA og India alliert seg i møte med Kinas økende innflytelse i hele Asia, inkludert mot sentrale internasjonale sjøruter.

Senioranalytiker Ali Wyne ved Eurasia Group sier at avtalen kan gjøre det enklere for Japan og Australia å ta del i militærøvelser i Japan sammen med USA.

Japans forsvarsbudsjett har økt jevnt og trutt det siste tiåret, og utkastet til budsjettet for 2022 og 2023 har rekordstor bruk av på forsvaret. Landets forsvarsminister sa nylig at sikkerhetssituasjonen i regionen blir "tiltakende alvorlig" og at utviklingen skjer svært raskt, og viste til utfordringer med Kina og Nord-Korea.

Australia har også inngått et forsvarssamarbeid med USA og Storbritannia, AUKUS, som gir dem muligheten til å kjøpe atomdrevne ubåter fra USA.

Les også: Rekruttene kan komme til tomme hyller og brukte truser.

Powered by Labrador CMS