Nyheter

President Vladimir Putin sier at Russland vil utplassere taktiske atomvåpen i Belarus

Russland skal bygge lagringsanlegg for taktiske atomvåpen i Belarus

President Vladimir Putin sier at Russland vil plassere taktiske atomvåpen i Belarus. Presidenten i Belarus har i følge Putin lenge bedt Kreml om slike våpen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland skal allerede ha flyttet ti fly til Belarus som kan utrustes med taktiske, kjernefysiske våpen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I et TV-intervju sendt på statlig fjernsyn lørdag kveld sa han at de vil stasjonere dem der, slik USA gjør i Europa.

– Det er ikke noe spesielt med dette. USA har gjort det i flere tiår. De har lenge plassert sine taktiske atomvåpen i territoriene til sine allierte, sier Putin ifølge Reuters.

Ifølge Putin har Belarus' president Aleksandr Lukasjenko lenge bedt Kreml om slike våpen.

Russland skal nå bygge et lagringsanlegg for taktiske atomvåpen i Belarus som skal stå ferdig innen 1. juli i år.

Utarmet uran

På statlig fjernsyn lørdag kveld hevdet han at Russland ikke bryter noen internasjonale traktater ved å flytte våpnene til Belarus, som deler grense med Ukraina.

Ifølge AFP sier han videre at Russland vil bruke ammunisjon med utarmet uran i krigen, dersom Ukraina mottar tilsvarende ammunisjon fra vestlige land.

Storbritannia bekreftet denne uken at de vil levere nettopp slik ammunisjon sammen med Challenger 2-panservognene de gir til Ukraina.

Alvorlig eskalering

– Russland har helt klart det som skal til for å svare på det. Uten å overdrive har vi hundrevis av slike patroner. Men vi har ikke tatt dem i bruk ennå, sier den russiske presidenten.

Utarmet uran er et biprodukt når uran anrikes. Siden stoffet er så tungt, er det effektivt i pansergjennomtrengende våpen.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har ifølge AFP kalt dette for en alvorlig eskalering i den pågående krigen i Ukraina.

Powered by Labrador CMS