Nyheter

HUN MANET: Kambodsjas 45 år gamle hærsjef Hun Manet er sønnen til avtroppende statsminister Hun Sen (f. 1951), som har sittet ved makten i landet i 38 år.

Hærsjef og diktaktorsønn utnevnt til statsminister

Kambodsjas konge har godkjent regjeringens nominasjon av Hun Manet som landets neste statsminister etter forrige måneds valgseier.

Publisert

Kambodsjas konge har godkjent regjeringens nominasjon av Hun Manet som landets neste statsminister etter forrige måneds valgseier.

Det kunngjorde avtroppende statsminister Hun Sen mandag.

Kong Norodom Sihamonis utnevnelse av Hun Manet som statsminister må godkjennes av den nyvalgte nasjonalforsamlingen senere denne måneden.

De offisielle resultatene fra valget i Kambodsja i juli bekreftet en overlegen seier for Hun Sens parti, Kambodsjas folkeparti.

Partiet får 120 av de 125 plassene i nasjonalforsamlingen for neste femårsperiode. De resterende fem plassene går til det rojalistiske partiet Funcinpec.

Vestlige land og rettighetsorganisasjoner har kritisert valget og hevdet at det verken var fritt eller rettferdig. Det største opposisjonspartiet fikk ikke delta.

Hun Sen startet karrieren som offiser i 1970-tallets Røde Khmer, hvis skrekkvelde anslås å ha kostet rundt 1,7 millioner kambodsjanere livet. Han har også vært utenriksminister i det sørøstasiatiske landet.

Han har vært statsminister siden 1985, men 27. juli, noen dager etter valget, kunngjorde 71-åringen at han gir seg som regjeringssjef og vil overlate tømmene til sin eldste sønn Hun Manet.

Den 45 år gamle sønnen er i dag sjef for Kambodsjas hær.

Selv om han trer til side etter 38 år ved makten, er det ventet at Hun Sen fortsatt vil ha betydelig makt og innflytelse som partileder og leder av senatet i Kambodsja.

– Jeg vil fortsatt kunne tjene folkets interesser og hjelpe regjeringen med å håndtere sikkerheten og offentlig ro og orden, i tillegg til å veilede dem i utviklingen av landet, sa Hun Sen da han kunngjorde sin avgang få dager etter valget.

Powered by Labrador CMS