Nyheter

Aserbajdsjanske regjeringsstyrker tok tilbake makten i utbryterregionen Nagorno-Karabakh i en lynoffensiv forrige uke.

Nagorno-Karabakh oppløses – over halvparten av innbyggerne har flyktet

Separatist-myndighetene i Nagorno-Karabakh sier de vil oppløse seg selv innen nyttår. Dermed vil deres selverklærte republikk ikke lenger eksistere.

Publisert

Beslutningen ble kunngjort av de etnisk armenske separatist-myndighetene torsdag. Nagorno-Karabakh ble erobret av aserbajdsjanske regjeringsstyrker i en lynoffensiv forrige uke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Regionens separatistleder Samvel Shakramanyan har signert en erklæring som sier at separatiststyret i regionen skal oppløses innen 1. januar neste år.

Dokumentet siterer en våpenhvileavtale som ble inngått med Aserbajdsjan forrige uke, der separatistene lovet å overgi våpnene sine i bytte mot trygg passasje for sine innbyggere.

Etniske armenere som har flyktet fra Nagorno-Karabakh til Armenia, står i kø for å få sjekket inn på et hotell i Goris i Armenia. Mange har begynt utvandringen fra regionen etter den aserbajdsjanske lynoffensiven.

Over halvparten har flyktet

Over halvparten av befolkningen i utbryterregionen har krysset grensen til Armenia siden offensiven startet.

Ifølge en talsperson for Armenias statsminister har 65.036 personer krysset den armenske grensen fra regionen. Bilder fra regionen de siste dagene viser lange bilkøer ut av området. Det har skjedd på kun få dager, da Aserbajdsjan først søndag opphevet veisperringen rundt regionen søndag.

Onsdag ble den tidligere sjefen for separatistene, Ruben Vardanyan, pågrepet av aserbajdsjanske myndigheter idet han også prøvde å flykte til Armenia. Vardanyan har ifølge grensevakten blitt brakt til Aserbajdsjans hovedstad Baku og er overlevert til «relevante statlige organer», som vil avgjøre hans videre skjebne.

Lang konflikt

Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men har vært styrt av armenske separatister i over 30 år. I en seks ukers krig i 2020 tok imidlertid Aserbajdsjan tilbake deler av regionen som armenske styrker hadde gjort krav på i konflikten i 1994.

Tusenvis av armenere er på vei til Armenia fra Nagorno-Karabakh.

I desember innførte Aserbajdsjan en blokade av den eneste veien som forbinder Nagorno-Karabakh til Armenia med påstand om at armenske myndigheter brukte veien til mineralutvinning og ulovlig våpensmugling til regionens separatiststyrker.

Innbyggere i Stepanakert i Nagorno-Karabakh trakk til en myndighetsbygning da det ble hørt skyting i byen torsdag.

Armenia hevdet på sin side at veiblokaden hindret nødvendige mat -og drivstoffleveranser til regionens den gang 120.000 innbyggere. Aserbajdsjan hevdet imidlertid at dette kunne skje gjennom den aserbajdsjanske byen Aghdam – en strategi separatiststyrkene lenge jobbet imot fordi de mente det var et forsøk fra Aserbajdsjan på å få kontroll over regionen.Powered by Labrador CMS