Meninger

KONTROVERS: Uttalelser fra Forsvarsbygg rundt innetemperaturer har satt fyr på sosiale medier.

På kort tid har Forsvarsbygg gjort sin egen situasjon verre

Min anbefaling til dere i Forsvarsbygg er å ha ydmykhet nok til å innrømme når feil er gjort, da både med tanke på inneklima på arbeidsplassen og bopelene dere stiller til rådighet for Forsvarets ansatte.

Publisert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Dette innlegget ble først publisert på Erik Fonns LinkedIn-konto og er gjengitt med tillatelse. Innlegget representerer hans personlige meninger, ikke Forsvaret. 

Forsvarets forum skrev mandag en sak om Forsvarsbygg og deres klimatiltak, hvor temperaturen er senket på Forsvarets bygg. 

Tiltaket er et samarbeid mellom flere instanser i Forsvaret som en del av Forsvarets klima- og miljøstrategi.

For Forsvarsbygg var dette et vellykket tiltak hvor avdelingsdirektør Johansen sier at «den positive effekten av dette har vært stor. Generelt kan vi si at dersom noen har fryst i våre lokaler, har de ikke fryst forgjeves». 

Ordene «de har ikke fryst forgjeves» har satt fyr på diverse meme-kontoer, og ikke minst vært en snakkis blant ansatte. Spesielt i Indre Troms og Østerdalen, hvor det kan sies at de ansatte mildt sagt er forbannet.

Benytter selv kontoene

Våre maskerte «helter» i form av meme-kontoer som for eksempel «Infanteristen» tok tak i det som kan sies å være en kommunikasjonstabbe av Forsvarsbygg. 

Som leder benytter jeg selv disse kontoene for å ta tempen på hva som rører seg. De fungerer i det daglige som en ærlig og direkte tilbakemelding med et satirisk preg.

Det er ikke til å stikke under stol at Forsvarets personell på lavere nivå drives av en god dose galgenhumor, samtidig som at dette er et talerør i en hierarkisk organisasjon som ikke nødvendigvis alltid lytter. 

Tidligere denne uken begikk dessverre Forsvarsbygg nok en tabbe. 

Her rykker tilsynelatende kommunikasjonsdirektøren ut i kommentarfeltet til «Infanteristen» og beskriver brukeren som «nettroll», med en påfølgende anbefaling om å ikke like memes, samt blokkere brukeren. 

Dette med en påstand om at kontoen er laget for å skape mistillit mellom kollegaer i forsvarssektoren. På dette tidspunkt er det ikke lenger noen vei tilbake. 

På kort tid har Forsvarsbygg gjort sin egen situasjon verre, grunnet to svært klønete uttalelser, den siste både uvøren, samt at den viser en kulturell inkompetanse med tanke på dem man sier man er kollega med. 

Det er lenge siden jeg har sett noen orientere seg så klønete blant de man egentlig er satt til å støtte. 

Kommunikasjonsdirektøren i Forsvarsbygg velger videre, torsdag 11. januar, å skrive et debattinnlegg i Forsvarets Forum, med en påstand om sitatsurr. Her beskrives det at Forsvarsbygg ikke aksepterer under 19 grader eller tar lett på at soldater fryser.

Det er implisitt at det ikke er bevisst fra Forsvarsbygg at enkelte skal ha 12 grader på rommet sitt, samt at de fleste i Forsvarsbygg gjør så godt de kan med de forutsetningene de innehar.

Men utfordringen er: Uttalelser om positive sparetiltak, sett i sammenheng med hvor alvorlig utfordringen på bygningsstrukturen i Forsvaret er, blir rett og slett uspiselig for oss som jobber i den operative delen av forsvarssektoren. Uansett i hvilken sammenheng det er plassert i.

Dermed handler ikke dette om at sitatet er tatt ut av kontekst. Det er et symptom på en tilstand hvor infrastrukturen både er fraværende og i for dårlig stand. 

Det handler om at konteksten for oss som jobber i Forsvarets leirer, fort ser ganske annerledes ut enn hva den gjør for de som holder til i Grev Wedels plass nummer 5 i Oslo Sentrum.

Min anbefaling

Min anbefaling til dere i Forsvarsbygg er å ha ydmykhet nok til å innrømme når feil er gjort, da både med tanke på inneklima på arbeidsplassen og bopelene dere stiller til rådighet for Forsvarets ansatte. 

Men enda viktigere, ha ydmykhet nok til å prøve og forstå kritikken dere står i. 

Mistilliten er ikke skapt av «nettroll», den er skapt av at de ansatte ikke føler at de blir tatt seriøst. Flere av de ansatte har over tid bodd og jobbet på det som for mange kan kalles kummerlige kår. 

Det er flere av oss som selv føler at vi blir motarbeidet heller enn at vi samarbeider om bedre evne til å forsvare landet. Da hjelper det ikke at direktører rykker ut i både medier og sosiale medier med uvørne uttalelser og en argumentasjonsteknikk som enhver burde holde seg for god til. 

Som soldat støtter jeg meme-kontoene fullt ut. Jeg har utviklet en mistillit til Forsvarsbyggs ledelse, hvis de siste dagers uttalelser representerer ledernodene i Forsvarsbygg. De eneste som kan rette opp i det, er Forsvarsbygg selv.

Powered by Labrador CMS