Meninger

Det har blitt drept form mange sivile på begge sider i tillegg til soldater, skriver Erik Espeset. Her ser vi armenske soldater i grenseområdet mellom Aserbajdsjan og Armenia.

– Den brutale krigføringen

For å være effektive i forsoningsarbeidet mellom Armenia og Aserbajdsjan vil jeg anbefale bedre kontroll på fakta, skriver Erik Espeset.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at jeg hadde lest innlegget til Shervin Najafpour og Vafa Bakkalar «Tiden er inne for å anerkjenne folkemordet» så måtte jeg gå i befalsmessa og ta meg et melkeglass med brennevin for å døyve reaksjonene.

Artikkelforfatterne hevder at det armenske folkemordet ikke er bevist og at det blir fremsatt som et politisk motiv. En slik uttalelse er på linje med de som hevder at Holocaust ikke er tilstrekkelig dokumentert, og at Israel bruker dette for å vinne sympati og internasjonal støtte.

Sjekk selv

Samtidig påstår Shervin og Vafa at flere andre påståtte folkemord som ikke er nevnt i noen internasjonale folkemordarkiver – er godt dokumentert. Jeg foreslår at interesserte lesere sjekker Wikipedia selv for hvilke faktiske folkemord som har foregått.Det var ikke bare rundt 1,5 millioner armenere som ble massakrert i Tyrkia under første verdenskrig. Det ble også utført folkemord på til sammen nesten like mange grekere og assyrere. Det ungtyrkiske regimet ønsket da å rense Anatolia for kristne «forræderiske» minoriteter.

... jeg lurer på om Shervin og Vafa opptrer som det aserbajdsjanske propagandaministeriet sin forlengede arm.

Innleggsforfatter Erik Espeset er reserveoffiser i Hæren.

Hvis Vafa Bakkalar skal titulere seg som folkerettsjurist, så bør hun i det minste ha kontroll på hva som er forskjellen på folkemord (genocide) etter FNs Folkemordskonvensjon og hva som er krigsforbrytelser etter Genevekonvensjonen. Det har hun tydeligvis ikke.

Propagandaministeriet?

Artikkelen er skrevet på en slik måte at jeg lurer på om Shervin og Vafa opptrer som det aserbajdsjanske propagandaministeriet sin forlengede arm. Det er nesten herlig å lese en slik etat sin egen interne logikk. Det er ikke den aserbajdsjanske staten sin brutale krigføring i Nagorno-Karabakh som er problemet.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Hovedproblemet er at slike som meg skriver kritisk om denne krigføringen, og dermed at noen norsk-aserbajdsjanere angivelig blir utsatt for mobbing. Jeg er dermed den indirekte mobberen.

Tid for forsoning

Det gledelig å lese at Shervin og Vafa jobber aktivt med forsoningsarbeid mellom Armenia og Aserbajdsjan, men for å være effektive i et slikt forsoningsarbeid så vil jeg anbefale dem å skaffe seg bedre kontroll på fakta og revurdere en del av synspunktene som de fremsetter i sin artikkel.

Det har dessverre vært altfor mange krigshandlinger mellom armenere og aserbajdsjanere hvor det har blitt drept unødvendig mange sivile på begge sider i tillegg til soldater. Denne voldsbruken og krigshandlingene skyldes selvsagt ikke kun en part.

Alle saker har to eller flere sider.

Jeg er overbevist om at vanlige armenere og aserbajdsjanere er fredselskende mennesker som fint kan leve i fred med hverandre dersom de ikke har makthavere som pisker opp hat mellom dem.

Vi kan gjerne si at Sovjetunionens oppløsning var en tragedie for aserbajdsjanere og armenere.

Et godt sivilisert samfunn er et land hvor majoriteten i befolkningen lever i harmoni med minoritetene. Slik var det i det Ottomanske Riket når dette var sterkt, i Jugoslavia under Tito og i Sovjetunionen etter Stalins død.

Les også: 2000 russiske soldater skal sørge for at våpenhvilen overholdes, skriver Thomas Slensvik.

Vi kan gjerne si at Sovjetunionens oppløsning var en tragedie for aserbajdsjanere og armenere.

Powered by Labrador CMS