Nyheter

MOTPARTER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan (t.v.) og Russlands president Vladimir Putin møttes i september 2021. Søndag hadde de nye telefonsamtaler.

Putin og Erdoğan vil styrke båndet mellom Russland og Tyrkia

Tross uenigheter er Russlands president Vladimir Putin opptatt av samarbeid med Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan. Kaukasia og Midtøsten var på agendaen da presidentene snakket sammen på telefon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Presidentene utvekslet høytidshilsener, oppsummerte de største følgene av det bilaterale samarbeidet mellom landene og bekreftet intensjonen om å fortsette å fremme det gjensidig fordelaktige partnerskapet mellom Russland og Tyrkia, opplyste kontoret til Russlands president søndag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tyrkia og Russland ønsker å utvikle samarbeidet på alle områder, bekreftet kontoret til Tyrkias president.

Ukraina-strid

Blant temaene som ble diskutert, var Russlands krav om sikkerhetsgarantier. Russland ber blant annet USA og Nato om å gå med på at forsvarsalliansen ikke ekspanderer videre østover. Kravet kom etter at Russland stasjonerte rundt 100.000 soldater nær grensen til Ukraina, som er preget av et opprør av pro-russiske separatister øst i landet.

Les også: USA lover allierte full åpenhet om samtalene med Russland

Konflikten har hatt konsekvenser for forholdet mellom Russland og Tyrkia. Tyrkia har blant annet solgt våpen og ubemannede droner til Ukraina, skriver Radio Free Europe.

STYRKER: Satellittbilder viser russiske styrker på den ukrainske Krim-halvøyen, som Russland annekterte i 2014. Bildet er fra 13. desember 2021.

Ulike interesser

Putin og Erdoğan diskuterte også utviklinger i Transkaukasia. Regionen ligger mellom Tyrkia og Russland og består av landene Georgia, Aserbajdsjan og Armenia. De to sistnevnte har de siste årene kriget over området Nagorno-Karabakh. Landene inngikk en skjør våpenhvile i 2020. I november i fjor, på årsdagen for våpenhvilen, møtte Putin med lederne i de to landene for å finne en løsning for å unngå at konflikten blusser opp igjen, meldte NTB.

Armenia har nylig opphevet et forbud mot import av varer fra Tyrkia på grunn av Tyrkias støtte til Aserbajdsjan.

Les også: Armenia og Aserbajdsjan inngår våpenhvile

Putin og Erdoğan diskuterte også situasjonen i de konfliktherjede landene Syria og Libya. Både Tyrkia og Russland er involvert i borgerkrigene der de blant annet har gitt sin støtte til ulike fraksjoner.

Putins balansegang

Flere av disse temaene sto også på agendaen da Putin og Erdoğan møttes ansikt til ansikt i den russiske byen Sotsji september 2021.

Selv om Tyrkia og Russland har motstridende interesser på flere områder er Putin opptatt av å styrke forholdet til Tyrkia, påpekte flere eksperter fra tankesmia Atlantic Council etter møtet.

– For Putin har forholdet til Erdoğan lenge innebåret en balansegang mellom å stå imot Tyrkias handlinger som truer russiske interesser i Syria, Libya, Armenia/Aserbajdsjan og Ukraina, skrev professor Mark N. Katz ved Atlantic Councils Midtøsten-program.

– På den andre siden vil Putin forhindre at Erdoğan snur i sin motstand mot USA og Europa, som Russland ønsker å oppmuntre.

Powered by Labrador CMS