Nyheter

MINNES: Armenias statsminister Nikol Pashinyan minnes drepte fra krigen mot Aserbajdsjan i fjor.

Armenia og Aserbajdsjan inngår våpenhvile

Russland stod for meklingen som førte frem til våpenhvile kunne tre i kraft tirsdag kveld, opplyser det armenske forsvarsdepartementet tirsdag kveld.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en uttalelse fra forsvarsdepartementet heter det at våpenhvilen er meklet fram av Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu og at den trådte i kraft på armensk side av grensen klokka 18.30 lokal tid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Situasjonen er relativt stabil, opplyser departementet tirsdag kveld. Flere detaljer rundt våpenhvilen er foreløpig ikke kjent.

Shoigu sier selv til det russiske nyhetsbyrået Interfax at han hadde snakket med begge parter på tirsdagskvelden og hadde oppfordret dem til å umiddelbart avslutte handlinger som kunne provosere fram ytterligere eskalering.

Kreml opplyser at president Vladimir Putin drøftet saken med Armenias statsminister Nikol Pasjinjan tirsdag kveld.

Også EU og FN har bedt partene om å inngå en umiddelbar våpenhvile.

Eskalert

Situasjonen har lenge vært spent mellom Armenia og Aserbajdsjan, og spenningen har eskalert de siste dagene.

Lørdag ble den eneste veien til Nagorno-Karabakh-regionen fra Armenia stengt en kort periode, og tirsdag var det trefninger flere steder langs grensen.

Det er kommet motstridende meldinger om drepte, men flere soldater på begge sider er såret, og det er også meldt om drepte armenske soldater.

Kriger

Armenske separatister brøt ut fra Aserbajdsjan da Sovjetunionen kollapset i 1991. Den påfølgende krigen varte fram til 1994 og krevde 30.000 menneskeliv.

I oktober og november 2020 var det igjen åpen konflikt mellom partene i området, en krig som varte i seks uker og der mer enn 6.500 mennesker ble drept. Fredsavtalen som fulgte, tvang Armenia til å oppgi områder de hadde kontrollert i flere tiår.

Powered by Labrador CMS