Nyheter

ANGREP: Iran-støttede militsgrupper i Irak hevder å ha angrepet tre amerikanske militærbaser, deriblant Ain al-Asad-flybasen hvor norske styrker er utstasjonert.

Irakisk milits hevder å ha angrepet militærbase med norske soldater

Iran-støttede militsgrupper i Irak hevder å ha angrepet tre amerikanske militærbaser, deriblant Ain al-Asad-flybasen hvor norske styrker er utstasjonert - FOH avviser angrepet.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge USA angrep amerikanske styrker natt til lørdag 85 mål i Irak og Syria. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– På min ordre har amerikanske styrker rammet anlegg i Irak og Syria som brukes av den iranske Revolusjonsgarden og militser tilknyttet dem, sa president Joe Biden.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 23 Iran-støttede militssoldater drept i amerikanske angrep øst i Syria. 

13 militssoldater ble drept i Mayadeen-området og ti ble drept i Deir al-Zor-området, opplyser Rami Abdulrahman i SOHR. Ingen sivile ble ifølge ham drept i angrepene i Syria. 

Amerikanske baser

Den islamske motstandsbevegelsen i Irak, en paraplyorganisasjon av flere Iran-støttede militsgrupper, hevdet i morgentimene at de hadde svart ved å angripe tre amerikanske militærbaser i regionen. 

Overfor Al Jazeera opplyste de å ha angrepet al-Tanf-basen i Syria, al-Harir-basen i kurdiske Nord-Irak og Ain al-Asad-basen vest i Irak, hvor det på sistnevnte base også er stasjonert rundt 30 norske soldater.

Sikkerhetskilder i Nord-Irak avviser overfor Reuters at al-Harir-basen ble angrepet, og Forsvarets operative hovedkvarter i Norge avviser overfor NTB at det er registrert noe angrep mot Ain al-Asad-basen.

– Det skal ikke ha vært noe angrep på vår base, sier talsperson Hanne Olafsen.

– Vi følger situasjonen nøye og gjør fortløpende sikkerhetsmessige vurderinger, legger hun til. 

Fordømmer

I Irak krevde de amerikanske angrepene minst 16 liv, blant dem sivile, sier statsminister Mohamed Shia al-Sudani. Han fordømmer angrepene på det sterkeste. 

– Den USA-ledede koalisjonen truer sikkerheten og stabiliteten i Irak og trekker Irak med i regionale og internasjonale konflikter, sier han.

USAs chargé d'affaires i Bagdad, David Burger, ble lørdag kalt inn på teppet i Irakisk UD for å motta en formell protest. 

Iran fordømmer også angrepene og kaller det for en krenkelse av Iraks og Syrias suverenitet og territorielle integritet. 

– Dette var nok en strategisk tabbe fra USA som bare vil føre til mer spenning og ustabilitet i regionen, sier en talsmann for iransk UD, Nasser Kanaani.

Norsk støtte

Utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer angrepene mot amerikanske styrker i Irak og Syria og støtter samtidig USAs beslutning om å svare militært. 

– Vi forstår USAs behov for å svare på angrepene, sier han til NRK. 

– Det er viktig at alle aktører nå bidrar til å roe situasjonen og unngår videre eskalering, legger han til. 

Ikke berørt

De norske soldatene ved Ain al-Asad-basen inngår i Operation Inherent Resolve (OIR), den USA-ledede koalisjonen som siden 2014 har bistått Irak med å bekjempe den ytterliggående jihadistgruppa IS. 

Basen ligger rundt 200 kilometer unna grensa mot Syria og benyttes blant annet som base for amerikanske droner som angriper mål i regionen. 

– Forsvaret har flere styrkebidrag i Midtøsten, også i Jordan, men ingen av disse er berørt av angrepene i Syria og Irak, sier Olafsen. 

Powered by Labrador CMS