Nyheter

VIL FINNE DE SKYLDIGE: USAs president Joe Biden lover at de ansvarlige vil bli holdt til ansvar.

Tre amerikanske soldater drept i Jordan

Droneangrepet som tok livet av tre amerikanske soldater skal ha blitt utført av radikale Iran-støttede militante grupper.

Publisert

Tre amerikanske soldater er drept i et droneangrep som skal ha skjedd ved liten amerikansk utpost i Jordan. 34 personer sjekkes for hjerneskader.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge president Joe Biden var det «radikale iranskstøttede grupper» som sto bak angrepet.

– Vi samler fortsatt opplysninger om angrepet, men vi vet at det ble utført av radikale Iran-støttede militante grupper som opererte i Syria og Irak, sier han i en uttalelse. Der lover han også å sørge for at de som sto bak, blir holdt til ansvar.

Det var CNN som først meldte om droneangrepet. Angrepet er det første der amerikanske soldater er drept i Midtøsten siden starten av Gaza-krigen.

34 sjekkes for hjerneskader

En amerikansk tjenesteperson sier at 34 personer sjekkes for traumatisk hjerneskade som følge av droneangrepet. Det er uvisst om noen av disse også har andre skader, og hvordan tilstanden deres er. Det ble først meldt at 25 var såret, før tallet ble justert opp.

Les også: Begraver NH90-helikoptre som Ukraina ville ha

Amerikanske medier skriver at angrepet som drepte soldatene, skjedde på en utpost der amerikanske styrker er stasjonert i den nordøstlige delen av Jordan. Leiren omtales som Tower 22. Den ligger tett opptil den syriske grensen.

En talsperson for jordanske myndigheter avviser derimot at angrepet skjedde i Jordan. Muhannad al Mubaidin sier til den jordanske kringkasteren al Mamlaka at angrepet var rettet mot USAs Al-Tanf-base i Syria.

Uklare omstendigheter rundt angrepet

CNN skriver at det fram til fredag har vært mer enn 158 angrep mot amerikanske og andre styrker i Irak og Syria som kjemper mot IS.

Styrkene har rapportert at angrepene stort sett har vært mislykkede. Det er uklart hvorfor luftvernet ikke klarte å beskytte mot droneangrepet, som angivelig er det første mot Tower 22 siden 17. oktober.

Amerikanske soldater har lenge brukt Jordan som basepunkt, og det er vanligvis rundt 3000 styrker der.

Biden var i byen Columbia i South Carolina da han søndag morgen ble orientert om angrepet. Beskjeden fikk han fra forsvarsminister Lloyd Austin, nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og nest øverste sikkerhetsrådgiver Jon Finer.

Powered by Labrador CMS