Nyheter

ANKER: Irmgard Furchner avbildet da hun var tilstede i retten i Itzehoe i Tyskland 20. desember 2022. Da ble hun funnet skyldig i medvirkning til drap på over 10.000 mennesker. Nå anker hun dommen.

Dømt for medvirkning i nazi-konsentrasjonsleir: Anker

En 97 år gammel tidligere sekretær i en tysk konsentrasjonsleir anker dommen på to års betinget fengsel for å ha medvirket til drap på over 10.000 mennesker.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Irmgard Furchner er den første kvinne på flere tiår som er dømt for delaktighet i massedrap under krigen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tysk høyesterett vil nå vurdere om lovanvendelsen har vært riktig.

Furchner var kun 18–19 år da hun jobbet i Stutthof konsentrasjonsleir i det da tyskokkuperte Polen, og saken har derfor blitt ført i en såkalt ungdomsdomstol. Under sluttprosedyren argumenterte aktor Maxi Wantzen for at Furchner er skyldig i å ha medvirket til «grusomme og ondsinnede drap» på over 10.000 mennesker fra 1943–45.

STUTTHOF: Dette udaterte bildet fra 1945 viser Stutthof konsentrasjonsleir i Sztutowo i Polen.

I denne perioden tok Furchner diktat og ordnet korrespondansen for leirkommandant Paul Werner Hoppe. Hennes mann var SS-offiser i den samme leiren. Ved domsavsigelsen sa dommer Dominik Gross at ikke noe skjedde i Stutthof uten at tiltalte visst om det og at hun var klar over de ekstreme forholdene som fangene levde under.

Om lag 65.000 mennesker døde i leiren i nærheten av dagens Gdansk, blant dem jøder, polske partisaner og sovjetrussiske krigsfanger.

Powered by Labrador CMS