Fant sprengstoff fra andre verdenskrig ved laksefelle
– Det er tre bombekastergranater som ligger på halvannen meters dyp, sier talsperson i Forsvarets operative hovedkvarter Henrik Omtvedt Jenssen.
SPRENGSTOFF: Slik ser det ut ved laksefella. De gamle bombekastergranatene ligger tett opp til fiskegjerdet, men skal ikke kunne utgjøre noen fare så lenge det får ligge i fred, ifølge Forsvaret.Foto: Veterinærinstituttet
Søndag 6. juli oppdaget ansatte i Veterinærinstituttet, som for tiden fører sin egen krig mot pukkellaksen i Tanaelva, spor etter andre verdenskrig.
Annonse
En snorkler som jobbet på den 400 meter lange pukkellaksfella ved Seida i Tana, fant tre gjenstander som kunne se ut som gamle bombekastergranater.
Det er ikke uvanlig å finne levninger etter andre verdenskrig i Finnmark, men spørsmålet ble raskt om det var trygt å fortsette arbeidet.
Veterinærinstituttet kontaktet politiet, som ba Forsvaret om å bistå med å fjerne sprengstoffet.
Tre bombekastergranater
Roar Sandodden er seniorforsker i Veterinærinstituttet, og gruppeleder på prosjektet. Han forteller:
– Vi fikk en telefon fra en i Forsvaret mandag. Deres første vurdering var at de ikke var noe voldsomt bekymret, men ba om bilder så de kunne gjøre en vurdering. I dag dro vi ut med båt og tok med oss et lite kamera vi kunne sende ned, og tok noen bilder.
HALVANNEN METER: Dette ble resultatet av tirsdagens bildejakt.Foto: Veterinærinstituttet
Bildene ble sendt over til Forsvaret tirsdag formiddag.
– Forsvaret sa at vi kan fortsette å jobbe, men at vi må holde litt avstand. De ligger kliss inntil fiskegjerdet, så vi må være forsiktige med ikke å røre på dem, sier Sandodden.
Årsaken til fiskefella er pukkellaks: En uønsket art som vekker bekymring for villaksbestanden. Miljødirektoratet mener arten utgjør en høy risiko for miljøet i elvene, og er blant annet bekymret for at den kan spre sykdommer, konkurrere med lokale arter og forstyrre den økologiske balansen. Pukkellaksen dukker opp annethvert år.
Talsperson i Forsvarets operative hovedkvarter Henrik Omtvedt Jenssen bekrefter at det dreier seg om tre bombekastergranater fra andre verdenskrig.
Tips oss!
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Han sier Forsvaret får mange henvendelser om å bistå politiet av denne typen, og at de vurderer faregraden for hver gang.
– De ligger på halvannen meters dyp, og vi vurderer ikke dette som umiddelbar fare for liv og helse. Vi kommer til å ta vurderinger etter hvert, sier Jenssen til Forsvarets forum.
Må vurdere før riving
De er 21 ansatte som jobber på to skift med laksefella i Tanaelva. Sandodden sier situasjonen påvirker dem litt.
– Vi tør ikke å gå helt ned mot der sprengstoffet ligger. Om det oppstår hull i gjerdet, som kan skje, kan vi ikke rote med utstyr og holde så mye på der nede, sier han.
Arbeidet med laksefella startet i midten av juni, og de skal holde på fram til midten av august. Etter det skal den rives, og da må nok granatene fjernes, sier Sandodden.
– Vi har fått beskjed om ikke å røre på dem, men det kommer vi til å måtte gjøre når vi skal rive fella. Det kan vi ikke gjøre før nærmere vurderinger eller fjerning av granatene, mener Forsvaret, sier han.