Nyheter:

Lørdag 8. november ble en byste av Jan Baalsrud avduket i Kolbotn.
Lørdag 8. november ble en byste av Jan Baalsrud avduket i Kolbotn.

Baalsrud hedret på hjemstedet

Nå har motstandsmannen fra 2. verdenskrig fått egen byste på Kolbotn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jan Baalsrud er kjent fra Kompani Linge og for en dramatisk flukt fra Toftefjord i Nord-Troms over til Sverige. Historien har blitt filmatisert to ganger – Ni liv og Den 12. mann.

På Kolbotn, der Baalsrud bodde fra 1934 til 1948, finnes allerede Jan Baalsruds plass midt i sentrum. Familiens røde hus står fortsatt også, ikke langt unna. Den nye bysten er laget av billedhugger Håkon Anton Fagerås. Hans tidligere arbeider omfatter monumenter og portretter av Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Henrik Ibsen og Barack Obama.

Selve avdukingen ble gjennomført som en stille markering, siden koronapandemien hindret en større seremoni. De som var samlet, markerte også med ett minutts stillhet for de elleve fra mannskapet på fiskeskøyta Brattholm, som fraktet Baalsrud til Nord-Norge og de fire sivilistene som døde som en konsekvens av utviklingen i motstandsoperasjonen Martin Red.

Minnestedsprosjekt

I april 2018 ba daværende ordfører Thomas Sjøvold lokale veteraner fra internasjonale operasjoner ta oppgaven med å samle inn midler til en byste av Baalsrud. Innsamlingen ga 230.000 kroner i potten, fra sponsorer, private donasjoner, lotteri og et arrangement til inntekt for saken. Jan Baalsrud Minnefond har donert 210.000 kroner til å dekke kostnadene til byste og sokkel.

Bysten av Jan Baalsrud er del av et minnested-prosjekt i regi av Nordre Follo kommune. 3 minneplaketter skal flyttes fra tidligere Oppegård Rådhus til det nye minnestedet. Dette omfatter falne fra Oppegård (som nå heter Nordre Follo - og hvor Kolbotn ligger, jour.anm.) og deporterte jøder i 2.verdenskrig, samt plakett for FN-soldat Gorm Bjørnar Hagen som ble drept i Libanon i 1993.

Symposium

– Gjennom arbeidet med innsamlingen og midler har vi avdekket en fortsatt sterk interesse for Baalsrud-historien, sier Lars Erik Kristiansen, som selv er veteran og styremedlem i Jan Baalsrud Minnefond.

– Vi har planer om å avholde et symposium på våren 2021 om videre forvaltning av Baalsrud-historien i et nasjonalt perspektiv med organisasjoner og andre interesserte i Norge.

Styret i minnefondet består ellers av veteran Oddgeir Blokkum og artillerioffiser Egil C. Bakke som leder.

Veteranplan

Nordre Follo Intops-Forening har også bistått kommunen med veteranplan og formidlet historie i lokalsamfunnet, gjennom foredrag på ungdomsskoler. Overskytende midler fra innsamlingsaksjonen blir brukt til å kjøpe inn eksemplarer av dokumentarboken Den 12. mann av Tore Haug, til bruk i fremtidige skoleprosjekter.

Veteranene Pål Morten Bjarkøy, Lars Erik Kristiansen og Robert Mood, som inntil nylig var president i Norges Røde Kors og tidligere blant annet har vært Veteraninspektør, er blant sponsorene som har bidratt med midler. Blant de største sponsorene er Forsvarsdepartementet, Sønstebyfondet, Samlerhuset, Bæreias Venner og Attentus Eiendom.

Powered by Labrador CMS