Meninger

Det finnes ingen kildekritikk, eller bakgrunnssjekk før ytringene sprer seg blant Bevar Andøya Flystasjons medlemmer, skriver Jon Wicklund. Her ser vi Bevar Andøya Flystasjons Facebookside.

– Hva gjør dere for å stoppe spredning av gradert informasjon?

Det finnes ingen kildekritikk før ytringene sprer seg blant Bevar Andøya Flystasjons 27 000 medlemmer, skriver Jon Wicklund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Så la oss diskutere diskusjonen i seg selv. Facebookgrupper kan manipuleres og presenterer en ny utfordring for militære som ønsker å holde noen av sine knep hemmelige.

Påstander om militære flybaser spres blant Bevar Andøya Flystasjons 27 000 medlemmer. Påstandene kan så kommenteres eller sammenstilles av kompetente medlemmer og dermed utgjøre en gradert helhet. Diskusjon om graderte emner normaliseres som noe det er greit å diskutere om offentlig. Fordi «alle» gjør det jo, og den og den opplysningen er allerede gjort åpent tilgjengelig.

Les også: Vi i Forsvaret kan ikke leve med eller akseptere stadige lekkasjer. skriver Stein-Håkon Eilertsen.

For eksempel kommer spørsmålene på samlebånd i deres forrige svar. Det er nærliggende å anta at de stammer fra noen med militær kompetanse. Hvordan vet resten av medlemmene egentlig om håndtering av våpenlast eller mottak av allierte flystyrker er skjermingsverdig informasjon eller ikke? Jeg synes det bør forklares nærmere hvordan det tjener forsvaret av landet vårt at militære åpenlyst skal måtte gå i detalj på alle spørsmålene som stilles om hvor flystyrker i krig skal lande, og hvor våpenplattformer armeres.

Antagelig ulovlig

Hvis offiserene åpent kommenterer graderte forhold gjør de antagelig noe ulovlig. Hvis de unnlater å kommentere sås det tvil om demokratiske prosesser og intensjonene til de «der sørpå».

Utfallet av slike falske dilemma er uansett ikke tillitsvekkende for de militære.

Offiserenes funksjon og tillit i samfunnet ødelegges. Jeg og mange andre militære har familie, venner og interesser i nord vi gjerne forsvarer uavhengig om vi svarer eller ikke.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Det er fint at Flobergseters Facebookgruppe har skilt mellom seg selv og fagforeningene. Slik unngås en rollekonflikt, mens en annen består. På tross av de velmente intensjonene for styrking av forsvarsevnen i nord, nevnes det ikke hvordan deres Facebook-engasjement bidrar til dette.

Øker avstanden

Algoritmen til Facebook er enkel. Alle som deler, leser eller liker et innlegg bidrar til at innleggene fremmes på andre menneskers nyhetsvegg. Innleggene prioriteres etter det deltakerne har likt og delt før. Dette øker avstanden mellom folk i eksisterende konfliktlinjer som den mellom nord og sør. Denne mekanismen kan utnyttes av påvirkningsagenter for å spre desinformasjon og tvil.

Les også: – Andøya er heller ikke noen vær-optimal flyplass. Til tider kan den være drepende farlig, skriver Jon Wicklund.

Hva gjør dere for å stoppe spredning av gradert eller falsk informasjon på facebookgruppen deres?

Hva gjør dere for å stoppe spredning av gradert eller falsk informasjon på facebookgruppen deres? Uansett om slik informasjon skulle stamme fra utro tjenere, eller fienden selv så motvirker den samhold og tillit. Fordi vi i militæret i første rekke antar det er våre egne som lekker. De vi vet hadde tilgang.

En redaksjon modererer og står ansvarlig for innholdet i en avis. Den vurderer konsekvensene av avisens aktiviteter. På Facebook trenger ingen å vise tilsvarende varsomhet. De som stifter eller “modererer” diskusjonsgrupper har ikke et ansvarsforhold eller kontroll over hvem som sprer meninger.

Det finnes ingen kildekritikk, bakgrunnssjekk eller gravejournalistikk før ytringene sprer seg blant Bevar Andøya Flystasjons 27 000 medlemmer.

Ekkokammer

Jeg betviler ikke at mange ansatte opplever nedleggelsesvedtaket negativt. At dårlig stemning smitter over på andre ofres ikke et ord av dere. I forrige svar sa jeg at ikke alle opplever mulighetene som åpner seg på Evenes negativt. Jeg mener det er umoralsk å ikke ta hensyn til et mindretall som ikke er representert.

Legger man mange nok steiner etter hverandre kan man lage et helt kammer.

Jeg trodde litt lys kunne slå sprekker i overbevisningene om Evenes sin uegnethet.

Facebook sine algoritmer fremhever oppsiktsvekkende innlegg uten å vurdere sannheten, konsekvensene eller om de er velmente. En og en sten blir to. Til slutt mange nok til å stenge seg selv inne, og all logikk ute fra sitt eget ekkokammer på nett.

Jeg trodde litt lys kunne slå sprekker i overbevisningene om Evenes sin uegnethet.

En fordel med å være et menneske er jo at en kan skifte mening. Dessverre forsteines overbevisningene. Mennesker blir ikke til stein, men det er nok bare i eventyrene en kommer noen vei med tollekniv, skreppe og belysende argumenter.

Powered by Labrador CMS