Reportasje

NOMAD: Luftvernsystemet står klart på Andøya under øvelsen Formidable Shield på Andøya.

Hærens nye våpensystem: – Ser veldig spennende ut

 Hæren tar i bruk kampluftvernet Nomad. Det har kapasiteter og muligheter som vi ikke har hatt før, sier sjefen i Brigade Nord.

Publisert Sist oppdatert

ANDØYA (Forsvarets forum): I den ellers stille og naturskjønne fjæra på Andøya er det bare en jevn motordur som kan høres. Bare meter fra  Norskehavet gjøres siste finpuss.

Det skulle være årets høydepunkt for soldatene i Artilleribataljonen, som så fram til å endelig skyte skarpt med kampluftvernet Nomad.

Men missilene som lå klart i launcheren ble aldri skutt ut. Været var for dårlig. 

På plass var Brigade Nord-sjef Terje Bruøygard, som skulle følge oppskytningen. 

Selv om han ikke fikk sett hva Nomad er kapabel til med egne øyne, syns han systemet inntreden til nå har virket lovende. 

– Foreløpig ser det veldig spennende ut, fordi det har noen kapasiteter og muligheter som vi ikke har hatt før, sier Bruøygard. 

Innført innen 2028

Nomad står for Norwegian Maneuver Air Defence, er produsert av Kongsberg Defence & Aerospace og er Hærens nye kampluftvern.

Nomad er et høymobillt luftvernsystem med kort rekkevidde på rundt 15 kilometer. Primæroppgaven er å beskytte Hærens personell og materiell mens de forflytter seg. 

Våpensystemet er fortsatt under innfasing, og det ble under samme omstendigheter skutt skarpt for første gang på Andøya på forsommeren i fjor.

– Det er mobilt og en ganske høy teknologisk standard på systemene. Det vil åpenbart tilføre Hæren og Forsvaret noe i kapasitet, sier Bruøygard.

BRIGADESJEF: Terje Bruøygard synes starten med Nomad i Hæren har vært lovende.

Han understreker at det gjenstår en del arbeid før det er fullt integrert.

– Kompetansen skal bygges, prosedyrene skal utvikles, teknologien skal modnes. En ting er å få vognene, men det krever jo også utdanning, trening og erfaring. Det tar alltid litt tid å få nytt materiell inn, men alle lener seg fremover og dytter på, så det ser bra ut, sier Bruøygard.

SKAPT: Missilet er på plass i utskytningsplattformen.

Forsvarsmateriell opplyser at de har mottatt alle de seks Nomad-enhetene. 

– De er utlevert til Hæren som bruker dem til øving og videre testing med Forsvarsmateriell. Materiellet, sammen med annet avdelingsmateriell, vil nå «Full Operational Capability»-status i tråd med langtidsplanen for forsvarssektoren i løpet av 2028, sier prosjektleder Geir Sandberg til Forsvarets forum.

Forsvarer fronten av striden

På Andøya viser soldatene frem vognen. I utskytningsrampen ligger et missil klart. 

Emil Kristiansen er troppssersjant og skytter, og hadde sett fram til dagen lenge. Selv om det ikke ble noe av skytingen denne gangen, syns han det er en spennende kapasitet å jobbe med. 

– Det har aldri blitt testet med manøvrerbart luftvern på belter, så selve konseptet er veldig kult. Vi kan bevege oss og flytte oss etter manøverbataljonene på en helt annen måte enn det vi kan med Nasams, sier Kristiansen. 

LUFTVERN: Troppssersjant Emil Kristiansen viser fram Nomad på Nordmela på Andøya.

Det fikk de testet ordentlig for første gang under Joint Viking tidligere i år. Det ga verdifull læring.

– Selve konseptet med å ha luftvern på belter fungerer veldig bra, sier han.

– Hvorfor er dette et nødvendig våpen for Hæren å ha?

– Vi ønsker å forsvare fronten av striden. Så jo mer vi kan dekke dem fra luftbårne trusler, jo mer kan de bevege seg fritt i terrenget. Det fører til at vi får et overskudd og en fordel mot fienden.

Noen barnesykdommer har det vært, men Kristiansen synes det er naturlig at det har vært litt problemer i starten.

– Vi har veldig mye støtte fra produsenter og leverandører. Det er konstante endringer på selve vognene, og det er et konsept som er i utvikling, da må man prøve og feile litt.

Annbjørg Elvebakke, som er batterisjef for kampluftvernbatteriet i Hæren, sier at de har jobbet det siste året for å utbedre feil fra fjorårets skyting. 

OPTIMISTISK: – Jeg har veldig troen på dette, sier Annbjørg Elvebakke om Nomad-systemet.

– Det har vært hektisk, men en veldig spennende reise. Det er spesielt for oss, sier hun om dagene på Andøya. 

Elvebakke syns de er kommet langt i utviklingen det siste året. 

– Jeg har veldig troen på dette. Jeg merker at vi har en større fleksibilitet når vi øver, trener og opererer. Den er mye mer manøvrerbar. Jeg tror vi vil klare å integrere dette for fullt etter hvert.

Powered by Labrador CMS