Nyheter

VELLYKKET: Forsvarsmateriell og Forsvaret testet nylig ut Hærens nye spesialdesignede kampluftvernsystem NOMAD på Andøya.

Testet nytt luftvernsystem

Hærens nye spesialdesignede kampluftvernssystem NOMAD har nå blitt testet på Andøya. Det skal ha fungert fint.

Publisert

– Vi har drevet en vellykket skarpskyting med systemet, hvor vi har testet hele kjeden: Fra sensorene plukker opp målet, til missilet skytes ut, sier prosjektleder Geir Sandberg i Forsvarsmateriell.

I første omgang skal det leveres seks NOMAD-systemer til Forsvaret, og planen er at det skal være fullt operativ i løpet av perioden 2026–2028.

Luftvernet skal hovedsakelig beskytte Hærens materiell og personell mens de forflytter seg, men også når de står i ro. 

– NOMAD er et høymobilt luftvernsystem med kort rekkevidde. Systemet består av radar, operasjonsrom og «launcher system» med missiler, alt på et nytt beltegående kjøretøy, opplyser Forsvarsmateriell. 

Beltevognene kan holde høy hastighet og ta seg fram i vanskelig terreng. 

– Hæren trenger moderne luftvern for å føre strid mot en høyteknologisk motstander. Å gjenopprette et kampluftvern til Hæren har derfor vært en prioritet, sier Jarle Nergård, sjef for luftkapasiteter i Forsvarsmateriell.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I den nye langtidsplanen for Forsvaret har et samlet Storting også vedtatt å kjøpe inn langtrekkende luftvern, blant annet for å beskytte hovedstadsområdet. I tillegg dobles mengden av det eksisterende NASAMS-luftvernet.

NOMAD-systemet bruker IRIS-T-missiler, som tidligere ble brukt i F16-jagerfly. Men det skal etter planen omvæpnes til AIM-9X-missiler, fordi IRIS-T-missilene skal doneres til Ukraina.

Powered by Labrador CMS