Meninger

FOR HØYE: Kasernene Helgelandsmoen og Heggelia i Rusta leir er over tillatt høyde. Forsvarets forum har dokumentert at de ikke er de eneste.

Forsvarsbygg om kaserne-saken:
Kan ikke slå fast at byggene er ulovlige

Fire av Forsvarsbyggs kaserner er over tillatt høyde, uten at det er søkt om lov, viser Forsvarets forums gransking. Men det er for bastant å si at byggene er «ulovlige», mener Forsvarsbygg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Forsvarets Forum har gjennomført det som beskrives som en granskning av ulike kasernebygg de siste 10-15 årene. De har funnet fire kaserner som er høyere enn de generelle bestemmelsene i plan- og bygningsloven, og at ingen av de involverte aktørene har vært gode nok til den gang å dokumentere hvorfor det ble vurdert at det ikke var nødvendig med dispensasjonssøknad inne i de aktuelle leirene.

Forsvarsbygg-direktør Thorbjørn Thoresen mener man ikke kan konkludere at kasernene er for høye.

Verken Forsvarsbygg som tiltakshaver, arkitekter, entreprenører eller kommunen som godkjenner, har dokumentert dette i etterkant.

Forsvarets Forum er i sin fulle rett til å bedrive granskning, og det er fortjenestefullt at det påpekes manglende dokumentasjon i disse prosjektene. Det skal en aktør som Forsvarsbygg ta ansvar for. Forsvarsbygg endret prosedyre på dette området for noen år siden, men artikkelen påpeker god læring for oss også i dag. Byggeprosesser er lange og kompliserte og det er derfor viktig at alle forstår rollen de har i prosessen og at alt dokumenteres godt.

Vi er likevel av den oppfatning at manglende dokumentasjon i fire byggesaker som ligger flere år tilbake i tid, ikke gir grunnlag for Forsvarets forums konklusjon og overskrift om «ulovlig høye» bygg. Byggesaksprosessene for disse kasernene har vært grundige, ikke minst med forskriftsmessig dialog med de involverte kommunene.

Den viktigste feilen er at denne dialogen, de vurderinger og beslutninger som er tatt i dialogen, ikke er fullstendig dokumentert. Det gir imidlertid ikke grunn for å konkludere at byggene er «ulovlige». Vi deler derfor ikke Forsvarets Forums noe bastante konklusjon her, i en ellers helt grei gjennomgang om byggehøyder på kaserner.

Å redusere byggekostnadene ved å bygge forholdsvis like kaserner er en godt konsept og noe vi ønsker å fortsette med. Disse kasernene er på mange måter en suksesshistorie, som sikrer bedre boforhold for soldatene, samtidig som vi bidrar til reduserte kostnader i sektoren gjennom rimeligere og mer effektive bygg.

Powered by Labrador CMS