Nyheter

AMMUNISJON: Det er jelpepakken fra USA vil trolig inneholde den andre leveransen av klaseammunisjon til bruk i 155 mm Howitzer-kanoner.

Zelenskyj: – Det er akkurat det våre soldater trenger nå

Under møtet i Det hvite hus torsdag, kunngjorde president Joe Biden en vesentlig styrking av Ukrainas luftvernkapasitet. Hjelpepakken vil være på rundt 466 milliarder norsk kroner - uten langtrekkende raketter. 

Publisert Sist oppdatert

Pakken var varslet på forhånd, men Biden kom med bekreftelsen i forbindelse med et møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Herr president, vi er med deg, vi skal fortsette å være med deg, sa Biden til kollegaen fra Ukraina etter et to timer langt møte.

– Det ukrainske folk setter stor pris på hjelpen USA har gitt for å bekjempe russisk terror, sa han.

I forkant av møtet sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan at Biden kommer til å kunngjøre en vesentlig styrking av Ukrainas luftvernkapasitet.

Les også: En ny sikkerhetsarkitektur for Europa krever mer enn at Nato går i tenkeboksen 

Møter motstand

Dette vil være del av en ny hjelpepakke til Ukraina. Inntil videre vil Ukraina imidlertid ikke få langtrekkende ATACMS-raketter, ifølge Sullivan.

Zelenskyj har torsdag også hatt samtaler med ledere i Kongressen og møtt forsvarsminister Lloyd Austin i Pentagon.

Zelenskyj takket for støtten i form av militærmateriell og luftvern og sa at «det er akkurat det våre soldater trenger nå». Biden lovet sterk støtte fra USA i kampen mot Russland, til tross for motstand fra enkelte republikanske folkevalgte.

Biden sier «det ikke er noe alternativ» at Kongressen ikke godkjenner hjelpen til Ukraina.

– Jeg stoler på den gode vurderingsevnen til Kongressen, sa han

MILLIARDPAKKE: Luftvern og stridsvogner vil være en del av hjelpepakken fra USA. Til tross for motstand fra enkelte republikanere.

– Forsvare ukrainske barn

– I dag er jeg i Washington for å styrke vår evne til å forsvare ukrainske barn, våre familier, våre hjem, frihet og demokrati i verden, sier Zelenskyj.

De to er også enige om konkrete tiltak for å øke korneksporten fra Ukraina i lys av den russiske blokaden og spenningen med nabolandet Polen – uten at det ble kjent noen detaljer om tiltakene.

En tjenesteperson opplyste tidligere at pakken var ventet å inneholde den andre leveransen av klaseammunisjon til bruk i 155 mm Howitzer-kanoner.

DET HVITE HUS: President Joe Biden, førstedame Jill Biden ønsker den Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans kone Olena Zelenska, torsdag 21. september 2023.

Får ikke Atacms

Biden opplyser at Ukraina også får luftforsvarssystemer at typen Hawk.

Ukraina har lenge ønsket seg Atacms-raketter, som har en rekkevidde på over 320 kilometer, men ifølge nyhetsbyrået AFP er ikke slike en del av den nye pakken.

Biden kunne opplyse at de første amerikanske stridsvognene av typen M1 Abrams er ventet å ankomme Ukraina i neste uke.

Det er Zelenskyjs andre besøk i USA siden Russland gikk til angrep på nabolandet i februar i fjor.

Det var tidligere i år at USA lovet å sende Abrams-stridsvogner til Ukraina. De er en del av hjelp for over 43 milliarder dollar (i overkant av 466 milliarder kroner etter dagens kurs) som USA har lovet Ukraina siden Russland invaderte landet i februar 2022.

Stridsvognene har et mannskap på fire og veier rundt 60 tonn. 

Powered by Labrador CMS