Nyheter

VÅPEN: – Vi må sende et tydelig signal til Putin, sier Natos generalsekretær.

– Militær støtte er den beste måten å støtte Ukraina på

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg er tydelig på at det Ukraina har et akutt behov for luftforsvar. Både ammunisjon og nye våpensystemer. Han mener den militære støtten er det som vil få slutt på krigen. 

Publisert

Ukraina har et desperat behov for mer luftforsvar. Både nye våpen, ammunisjon og reservedeler er nødvendig, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han omtaler krigen som en utmattelseskrig, men hevder at det ikke er snakk om stillstand. Motoffensiven i Ukraina har gått saktere enn mange håpet på.

Stoltenberg sier mer våpen fortsatt er den beste måte å støtte Ukraina på.

– Hvis vi ønsker å få en slutt på krigen, og hvis vi ønsker en rettferdig og varig fred, så er militær støtte til Ukraina veien å gå, sier Stoltenberg.

– Det er et akutt behov for luftforsvar. Ikke bare nye våpensystemer, men også ammunisjon, vedlikehold og reservedeler. Vi ser at luftforsvar redder liv hver dag i Ukraina, sier han.

Tydelige signaler 

Stoltenberg er til stede i New York på høynivåuken i FNs hovedforsamling. Der advarte USAs president Joe Biden om at Russland satser på at verden går lei krigen. Stoltenberg forsikrer om at de kommer til å støtte Ukraina så lenge det trengs.

– Vi er forberedt for den lange distansen. Det er ikke fordi vi ikke kan forutsi nøyaktig hvor lenge denne krigen kommer til å vare, men fordi vi må sende et tydelig signal om at president Putin ikke kommer til å holde ut lenger enn oss.

Les også: – Fremtiden er ikke de store hovedkvarterene

Utnyttelse 

Russland utnytter verdens mangel på mat og energi til å vinne seg allierte i krigen mot Russland, sa Ukrainas president til FNs hovedforsamling.

Russland hjelper land med energi og mat i bytte mot anerkjennelse av annekteringen av Ukrainske områder, hevdet Zelenskyj. Han advarer nasjoner om å sette sin lit til Russland.

– Man kan ikke stole på ondskap – bare spør Prigozjin, sa Zelenskyj, med henvisning til Wagner-lederen som døde på mistenkelig vis i en flystyrt i august.

Han talte til FN-forsamlingen på engelsk ikledd sitt karakteristiske militærgrønne antrekk. Russlands delegater satt og noterte under innlegget.

Barn som våpen 

– Aggressoren bruker mange andre ting som våpen, og de blir ikke bare brukt mot vårt land, men også mot dere, sa han.

– Blant annet brukes også barn som våpen i krig, ved at Russland bortfører ukrainske barn og indoktrinerer dem. De barna blir i Russland opplært til å hate Ukraina, og alle bånd til familiene blir brutt. Dette er åpenbart et folkemord, sa Zelenskyj.

Han avsluttet talen med å invitere verdenslederne til en fredskonferanse.

– Vi planlegger en global fredskonferanse. Jeg inviterer alle dere – alle som ikke tolerer aggressive angrep – å forberede dere til konferansen, sa han.

Powered by Labrador CMS